Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 12.

Rózsaszín iszap

Jamie Oliver tévészakács évek óta kampányol Amerikában a McDonald’s ellen. A gyorsétteremlánc ottani üzleteiben ugyanis ammónium-hidroxidot használtak abból a célból, hogy a marhahús egyébként fogyaszthatatlan (vagy legalábbis hulladéknak minősíthető) részeiből egységes pépet, Oliver szavaival „rózsaszín iszapot” készítsenek. Ezt a pépet ezután belekeverték a darált marhahúsba, így csökkentették a hús feldolgozása közben keletkező selejtet. Az ammónium-hidroxidot nem csak a McDonald’s használja, az élelmiszeriparban széles körben alkalmazzák a termék kémhatásának beállítására, kelesztésre és tartósításra is. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) besorolása szerint „általánosan biztonságosnak tekintett” adalékanyagnak minősül, tehát nem mérgező. Ennek ellenére persze a vásárlók megtévesztése is felvethető, amikor marhahúsnak adnak el olyan, egyébként ehetetlen részeket (inakat, zsírt, mócsingokat), amelyeket ammónium-hidroxiddal oldottak pépessé.
A McDonald’s legnagyobb amerikai konkurensei, a Burger King és a Taco Bell – amelyek ugyancsak hasonló gyakorlatot folytattak – már korábban bejelentették, hogy felhagynak a vegyszer alkalmazásával. Nemrégiben a McDonald’s is megváltoztatta a receptet, és ígérete szerint többé nem használ ammónium-hidroxidot. Állításuk szerint e lépésnek semmi köze sincs bármiféle tévés kampányhoz, mindössze a minőség jobbítása érdekében léptek. Ám ezt vajmi kevesen hiszik el.

2015. április 11.