Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. június 16.

Túra Liverpoolban

Szerdán volt John Lennon halálának harmincadik évfordulója. 1980. december 8-án, alig három héttel azt követően, hogy öt év hallgatás után Double Fantasy című albumával visszatért a zenei világba, este 11 óra előtt tíz perccel Mark David Chapman négyszer hátba lőtte New York-i otthona, a Dakota Ház előtt. Azonnal meghalt. Pár órával korábban Lennon dedikálta Chapmannek a Double Fantasy egy példányát. A holttestet elhamvasztották, a hamvakat a Central parkban szórták szét. „Johnnak nem lesz temetése. Ő az egész emberiséget szerette, és imádkozott mindenkiért. Kérem, tegyék ugyanezt érte” – írta Yoko Ono másnapi közleményében. A gyilkos azóta börtönben van, miután sokadszorra is elutasították feltételes szabadlábra helyezési kérvényét.



Szülőház. Lennon 1940-ben született Liverpoolban, szülei hazafias érzelmektől hajtva a Winston második keresztnevet adták fiuknak. Apja tengerészként dolgozott, alig volt otthon. Később szülei elváltak egymástól, John pedig anyai nagynénjéhez, Mimi Smithhez és férjéhez került. Mimi afféle gondviselője, anyai jó barátja maradt élete végéig. Lennon jellemzése szerint Mimi nagyon szigorú volt, nem bocsátott meg semmit, de remek humorral áldotta meg az Isten. John anyja rendszeresen látogatta fiát, és ő vette neki első gitárját (annak ellenére, hogy Mimi később magának tulajdonította az ajándékot). Anyja és Mimi 1957-ben hallotta Johnt színpadon zenélni első együttesével, a The Quarrymennel. Az együttes egyik föllépésén találkozott először Paul McCartneyval. Mimi titkon azt remélte, hogy John egyszer csak ráun a zenélésre, és rendes foglalkozás után néz. Egyszer azt mondta unokaöccsének: „A zenével nincs semmi gond, John, de sohasem fogsz megélni belőle.” Lennon élete sok szempontból nem Mimi elvárásai szerint alakult, hiszen ő nem tartotta sokra a munkásosztály tagjait, pedig Lennon családja is közéjük tartozott. Paul McCartneytól eltiltotta annak alacsony származása miatt, és csak „John kis barátjának” hívta, George Harrisont pedig egyenesen utálta pórias akcentusa és szegényes ruhái miatt.

John, a halott üzletember. John Lennon máig töretlen kultusza (amelyben sokak szerint szerepe van fiatalon bekövetkezett váratlan halálának is) sokaknak, sok pénzt termel még napjainkban is. A héten készült felvételen éppen Philip Coppell idegenvezetőnek, aki Liverpoolban John Lennon és egy másik „gombafej” szülőházához vezet turistacsoportokat. Lennon és a Beatles újra és újra kiadott lemezei ma is a slágerlistákon szerepelnek, Lennon életének állomásai tömegek által látogatott múzeumokként üzemelnek. A szólókarrierje során készített lemezeiből eddig 14 millió darabot adtak el az Egyesült Államokban. Énekesként, dalszerzőként huszonhét dala jutott az amerikai slágerlista csúcsára. A Rock Band elnevezésű videojátékhoz (amelyben virtuális hangszerek segítségével zenélhetünk) kiadott Beatles-zeneszámokból a premier hetében anynyit adtak el, hogy ez lett minden idők negyedik legsikeresebb játéka az Egyesült Királyságban. A Forbes magazin szerint Lennon az ötödik legtöbbet kereső halott sztár, évente több mint tízmillió fontot (3,3 milliárd forintot) termel örököseinek. Az örökség kezelésére alapított Lennon Rt. portfóliójában a legváltozatosabb üzletágakat találjuk az emléktúráktól a múzeumokon és vándorkiállításokon keresztül az emlékzenekaroktól beszedett jogdíjakig. Lennon szinte minden használati tárgya feltűnik aukciókon, decemberben elárverezik például az I’m Only Sleeping című dal kézzel írt szövegét, a várakozások szerint 350 ezer dollárért (75 millió forintért).

Örök epermezők. Lennon halála után harminc évvel olyan emberek milliói rajonganak érte, akik még nem is éltek az Imagine vagy a Give Peace, A Chance születésekor. Itt fontos a szóhasználat, hiszen e késői rajongók nem annyira a zenéjéért, mint inkább az emberért rajonganak. Lennon ma a háborúellenes szerelemgeneráció emblematikus képviselőjeként él a köztudatban. A vietnami háborút olyan erősen kritizálta, hogy Nixon elnök az Egyesült Államokból való kiutasítását is indítványozta. Árnyalja e képet az, hogy az általa segített „háborúellenes” szervezetek esetenként igen erőszakos cselekményekhez használták föl Lennon támogatását. Föl-fölröppennek vádak arról, hogy támogatta az Ír Köztársasági Hadsereget (az IRA-t) vagy legalábbis egy IRA-t éltető film elkészítését. Az eltelt harminc év lecsillapította a kedélyeket. A héten a Lennon hamvainak szétszórása helyén épített Strawberry Fields emlékműnél békésen emlékező rajongók százai gyűltek össze. Ugyanezt tették Liverpoolban, ahol Lennon első felesége, Cynthia és fia, Julian nemrég leplezte le a tiszteletére emelt szobrot. Persze mindehhez a zene is kellett, amelyről Lennon így nyilatkozott egyik utolsó interjújában: „Sohasem állítottam, hogy istenség lennék, nem állítottam, hogy tiszta lenne a lelkem. Sem azt, hogy ismerném az élet kérdéseire adott válaszokat. Mindössze a tőlem telhető legőszintébb dalokat írtam.”

2010. december 11.