Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. június 27.

Billegő Nessie

Geofizikusok szerint a Loch Ness tó óriási vízmérték módjára billeg a Jeges-tenger árapálymozgásának következtében. Az nem meglepő, hogy a tavak vízszintje a tengerekéhez és az óceánokéhoz hasonlóan ingadozik a hold gravitációja miatt, itt azonban nem csak erről van szó. A műszerek nélkül érzékelhetetlenül kicsi billegést az okozza, hogy amikor a Jeges-tenger árad, a növekvő víztömeg mederre gyakorolt nyomása is megnő. Ez a nyomás olyan hatalmas, hogy deformálja a kőzetet, így a Loch Ness tó egész medre kimozdul a vízszintes pozícióból, számol be a Discovery Channel honlapja. A benne lévő víz (a benne úszkáló, rajongói által Nessie-nek becézett szörnnyel együtt) pedig a vízmérték buborékához hasonlóan kissé elmozdul. Azt csak remélhetjük, hogy ennek a hírnek több a valóságalapja, mint a helyi idegenforgalmat forradalmasító szörnyről szóló beszámolóknak.



13
kilométerre, keletre található a Jeges-tenger partja a Loch Ness tótól. Az átlagosan 6 óránként ismétlődő ár és az apály beálltakor mozgó víztömeg hatalmas súlyáról sokat mond, hogy ilyen távolságból is érzékelhető a sziklákat deformáló ereje.

4-5
méter az átlagos különbség a Jeges-tenger áradáskor és apály idején mért vízszintje között a skót partok mentén, de vannak partszakaszok, ahol ez a különbség eléri a 7-8 métert is.

37
kilométer hosszú a Loch Ness tó. A Brit Nemzeti Oceanográfiai Központ és a portugál Portói Egyetem munkatársaiból álló kutatócsoport a tavon egymástól 35 kilométer távolságban helyezett el a kilengést mérő műszereket.

1,5
milliméterrel tér ki a vízszintestől a tó felszíne a Jeges-tenger hatására. A méréshez úgynevezett inklinométereket, dőlésszög-érzékelőket használtak, amelyek már 0,1 milliméteres kilengést is érzékelnek. A kutatók szerint az általuk felállított rendszer a világ legérzékenyebb kilengésmérője, hiszen a felszín két, egymástól ilyen távol lévő pontjának ilyen kis kilengését fokokban alig lehet kifejezni.

79
évvel ezelőtt kezdődött a Loch Ness-i szörny modern kori története. 1933-ban többen is látni vélték, amint egy úszó dinoszauruszszerű lény kiemelkedik a vízből. Egy londoni férfi, George Spicer azt mesélte az újságíróknak, hogy ekkor látott „életében legközelebbről sárkányt vagy valamilyen történelem előtti állatot”. Kérdés, hogy hányszor látott távolabbról hasonlót…

8
méter hosszú volt az állat Spicer elmondása szerint. Ő és felesége a megszokottól eltérően nemcsak az úszás közben a vízből kiemelkedő szörnyet látta, hanem az autójuk előtt ment át az úton. Magassága 1 méter lehetett, feje 3-4 méter hosszú, karcsú nyakon ült.

60-90
centiméteres lehetett mindössze az a vízből kiemelkedő tárgy, amely az egyik leghíresebb „bizonyító erejű” fotón szerepel. Sajnos, ahogy minden más fotó vagy filmfelvétel, ez is rendkívül rossz minőségű, a részletek kivehetetlenek.

26
millió fontra (9,5 milliárd forintra) becsülik Nessie értékét, tehát ennyi többletbevételt termel évente a skót idegenforgalomnak. Talán ebből a tényből kiindulva adhatjuk a legvalószínűbb magyarázatot eredetére.

2012. január 28.