Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. június 27.

Az árok alján

James Cameron amerikai filmrendező A mélység titka és a Titanic című filmjének forgatásán vált az óceánok mélyének rabjává. Szenvedélye addig hajtotta, míg a március 25-ről 26-ra virradó éjjel elsőként a világon egyedül lemerült földünk legmélyebb pontjára, a Mariana-árokba Deepsea Challenger (mélytengeri kihívó) nevű mini-tengeralattjárójával. Ezzel ő a harmadik ember, aki ott járt, hiszen eddig egyetlen, fél évszázaddal ezelőtti expedíció két tagjának sikerült a vállalkozás. Teljesítményével joggal vívta ki azon gazdag, de unatkozó emberek csodálatát, akik pénzüket nagyszabású, ám kétséges értelmű rekorddöntögető vállalkozásokba ölik.



10 902–10 916
méter mélyen fekszik az a tengerfenék a Fülöp-szigetektől keletre, az Indiai-óceánban lévő Mariana-árok legmélyebb pontján, amelyet Challenger Deepnek (kihívó mélységnek) neveznek. Így ez bolygónk legmélyebb ismert pontja.

10 898
métert mutatott a Deepsea Challenger mélységmérője, amikor Cameron „landolt” a tengerfenéken. A korábban mért és a tengeralattjáró által elért mélység közötti különbséget a mérés pontatlansága okozhatta, de az is lehet, hogy a rendezőnek mégsem sikerült a legmélyebb pontra letennie a járművet.

150–210
métert is képes percenként ereszkedni függőlegesen Cameron tengeralattjárója, írja a CNN honlapja.

156
percig tartott az út a mélybe, tehát átlagosan 70 métert süllyedt a tengeralattjáró percenként. Az utazás végén, helyi idő szerint hétfőn reggel 7 óra 52 perckor érte el Cameron a medret (ekkor nálunk vasárnap éjjel 11 óra 52 perc volt). Cameron ezt az üzenetet küldte a Twitter internetes közösségi oldalra: „Épp az imént értem el az óceán legmélyebb pontját. Padlót fogni még sohasem volt ilyen jó érzés.”

111
megapascal nyomást is ki kell bírnia a tengeralattjáró falainak, hogy ne roppanjon össze a Mariana-árok mélyén. Ez több, mint a tengerszinten mérhető légnyomás ezerszerese. Cameron órákat töltött visszaindulása előtt a tengerfenéken, ahol mintákat gyűjtött, amelyeket majd elemezhetnek a tengerkutatók.

70
percig tartott mindössze a visszaút, és helyi idő szerint délben, mintegy 6 és fél órával az indulás után a Deepsea Challenger elérte a felszínt.

8
évig építették Ausztráliában a Deepsea Challengert James Cameron és munkatársainak tervei alapján. Az expedícióban a National Geographic Társaság is részt vett.

10
millió dolláros díjat tűzött ki az X-díj Alapítvány annak, aki egymaga eléri a Mariana-árok fenekét. A 650 millió dollárra becsült vagyonnal rendelkező Cameron azonban nem kéri a díjat, mint mondta, expedíciója tisztán tudományos célokat szolgált.

52
évvel ezelőtt, 1960. január 23-án érte el a Challenger Deepet a Cameron előtti egyetlen expedíció, a svájci Jacques Piccard és az amerikai Don Walsh vezette Trieste tengeralattjáró. A merülés öt óráig tartott, és csak húsz percet töltöttek lent, mert a nagy nyomástól megrepedt az ablak. Azóta csak robot-tengeralattjárók érték el a legmélyebb pontot.

2012. március 31.