Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. június 27.

Aranyhal

Rekordáron kelt el a minap egy csendes-óceáni kék uszonyú tonhal a tokiói cukidzsi halpiacon. Az év elején megtartott halaukció nagy szenzáció a szigetországban, ahol a halászat a nemzeti büszkeség fontos építőköve, írja a The Wall Street Journal. A tömeges halászatokról készült fényképek időről időre bejárják a világsajtót, rajtuk a halvérben úszó halászokkal. A nemzetközi állatvédő szervezeteket nem is a halak halászata, sokkal inkább a tengeri emlősök, a bálnák és a delfinek leölése háborítja föl. Bár Japán is csatlakozott a bálnavadászatot tiltó egyezményekhez, mondvacsinált „tudományos” indokkal számos bálnát fognak ki minden évben, amelyek aztán méregdrága éttermek tányérjain végzik. A hagyományos japán konyha felhasznál szinte minden tengerből kifogható élőlényt, a kereslet pedig akkora, hogy több faj a kihalás szélére sodródott a túlhalászás miatt. A kereslet nagyságát mutatja az is, hogy a japánok hajlandók vagyonokat fizetni néhány falatka nyers halért.



269
kilogrammot nyom az árverésen elkelt legdrágább tonhal. A halat a Honsú sziget északi részén lévő Óma városától északra fogták a tengerben. Nem is számít igazán nagynak ez a példány. A legnagyobb kék uszonyú tonhalak testhossza meghaladhatja a három métert, súlyuk pedig elérheti a 450 kilogrammot.

16 000–29 000
tonna csendes-óceáni kék uszonyú tonhalat fognak ki évente. Ellentétben rokonaival, az atlanti és a déli kék uszonyú tonhallal, a csendes-óceáni faj kevésbé veszélyeztetett a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) szerint. A Greenpeace és a Természetvédelmi Világalap (WWF) vitatja ezt az értékelést.

80
százalékát a kifogott tonhalaknak Japánban értékesítik. Úgy tervezik, a mostani rekordárú állatot is Japánban adják el. „Ahelyett, hogy exportálnánk, azt szeretném, ha a japán emberek ennének együtt egy jó tonhalat. A március 11-i földrengés és a küszködő gazdaság ellenére föl szeretném ezzel rázni az embereket, hogy újult erővel dolgozzunk együtt tovább” – nyilatkozta a tonhalat megvásároló Kimura Kijosi, egy szusiétteremlánc tulajdonosa.

56 500 000
jent (183 millió forintot) fizetett Kimura a halért. Kilónként tehát mintegy 676 ezer forintba került, és ebben a csontok, belsőségek, uszonyok is benne vannak. Elképzelni is nehéz, hogy mennyi pénzt fognak kérni a belőle készült szusifalatkákért az éttermekben.

32 490 000
jen (105 millió forint) volt eddig „mindössze” a tonhalért kifizetett legmagasabb összeg, amelyet a pontosan egy évvel ezelőtti árverésen adott meg ugyanez az étteremlánc. A cég sokat profitál a rekordokat övező hatalmas sajtóhírverésből.

70-szeres
áron vásárolták meg az idei legdrágább halat a tonhal átlagos árához képest. Pedig az sem kevés, egyetlen állat 2,5 millió forintot kóstál. A kék uszonyú tonhal gazdasági értelemben egyike a legértékesebb halfajoknak, így Japánnak esze ágában sincs csatlakozni a túlhalászást tiltó egyezményekhez.

2012. január 21.