Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 1.

Zuhanj, Felix!

Alapos felkészülés és többszöri halasztás után vasárnap rekordnak számító magasságból sikeres ejtőernyős ugrást hajtott végre az osztrák Felix Baumgartner. Nem csupán az ejtőernyős ugrás magassága volt rekord, hiszen Baumgartner magasabbra emelkedett az őt szállító léggömbbel, mint bárki más korábban. Szabadesés közben olyanynyira fölgyorsult, hogy ő lett az első ember, aki jármű nélkül túllépte a hangsebességet. Baumgartner és csapata érezhetően igyekszik tudományos kutatóprogramként láttatni a vállalkozást, de kritikusok szerint ugrása nem több céltalan rekordhajszolásnál, illetve az extrém sportokban egyébként is otthonosan mozgó, magát „szárnyakat ad” szlogennel hirdető energiaital-gyártó szponzor reklámkampányánál.


39 045
méter magasra emelkedett a Felix Baumgartnert szállító léggömb, amellyel megdöntötte Malcolm D. Ross és Victor A. Prather 1961-es 34 668 méteres világrekordját (öt évvel később egy másik ballon 37 643 méterre emelkedett, de ezt a repülést nem hitelesítették mint világrekordot). Az 1961-es repülés szomorú véget ért, mert bár mindkét résztvevő épségben visszaért a földre, de Prather az őket a Mexikói-öbölből kihalászó mentőhelikopter köteléből kicsúszva a tengerbe fulladt.

140
percig tartott az emelkedés a meteorológiai léggömbhöz hasonló ballonnal. A kapszula az új-mexikói Roswellből szállt föl, ahol korábban is láttak már az emberek meteorológiai léggömböt. Például 1947-ben, amikor állítólag ufó zuhant a városra, de a hadsereg szerint csak légkörkutató ballon volt.

2
próbaugrást hajtott végre Baumgartner korábban. Először 21 818, majd 29 460 méterről vetette ki magát a kapszulából. A mostani „éles” ugrást többször el kellett halasztani a kedvezőtlen időjárás miatt, mígnem vasárnap magyar idő szerint délután fél hatkor fölemelkedhetett.

1343
kilométer per órás sebességre gyorsult zuhanás közben Felix Baumgartner. Ez a hangsebesség 1,24-szorosa, így ő lett az első ember a világon, aki közlekedési eszköz nélkül átlépte a hangsebességet.

262
másodpercig zuhant szabadesésben, majd kinyitotta ejtőernyőit. Ezzel nem sikerült (vagy nem akarta) megdönteni a korábbi magassági rekordot tartó ejtőernyős, Joseph Kittinger 474 másodperces rekordját. Kittinger most végig az irányító központból követte az ugrást.

0,02
milliméter vastag volt mindössze a kapszulát fölemelő ballon poliészter anyaga. A leengedett léggömb tömege így is tetemes, 1682 kilogramm. Ahogy Baumgartner a sztratoszféra felé emelkedett, a csökkenő külső légnyomás miatt a ballon egyre inkább kitágult, végül 102 méter magas és 129 méter széles lett.

0,001–0,01
bar a légnyomás a sztratoszférában (tehát a tengerszinten mérhető légnyomás ezred–század része), ahol Baumgartner kiugrott kapszulájából. Az osztrák ejtőernyős láthatóan a holdra szállás publicitását irigyelte el, mert az ugrás előtt még patetikus beszédet is mondott. Kis lépés volt ez egy embernek, hatalmas zuhanás az emberiségnek.

2012. október 20.