Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 20.

Pénzgyűjtés az űrkatasztrófa ellen

A jelenlegi technikai fejlettségünk mellett a kisebb, mégis veszélyes aszteroidákat észre sem tudjuk venni, és arra is kevés esélyünk van, hogy bármit tegyünk ellenük. Egy civil szervezet most adománygyűjtő kampányba kezdett, hogy meteorellenes űrhajót építsen. A terv szkepszisre adhat okot.

Ha egy ismeretlen üstökös fenyegetné a Földet, ma már űrhajókkal el tudnák téríteni a pályájáról, így elkerülhetnénk az ütközést – írták a nyolcvanas évek végén megjelent Minden napra egy kérdés című gyermekenciklopédia egyik szócikkében. Az igazság azonban az, hogy egy efféle kijelentés még ma, negyed évszázaddal később is inkább nehezen indokolható optimizmusra utal.
A teljes földi életet fenyegető, ütközőpályán közeledő aszteroidák mára műfajt teremtettek a hollywoodi katasztrófafilmek között. A tőlük való félelem nem kis részben e mozik szüleménye, ugyanakkor a Földbe csapódó kisbolygók valóban képesek globális kataklizmát okozni. Nem is a több kilométer átmérőjű, a teljes bolygót kiirtani képes sziklák jelentik az igazi veszélyt a koppenhágai székhelyű Vészhelyzeti Aszteroidavédelmi Projekt (VAP) elnevezésű civil szervezet szerint, írja a Popular Science magazin. Ezeket ma már elég jól tudjuk követni, évtizedekre előre látjuk a pályájukat. A gondot a 100-150 méter átmérőjű égitestek okozhatják. Ezek ahhoz túl kicsik, hogy távolról is felfedezzük őket, ahhoz viszont elég nagyok, hogy városokat töröljenek el a Föld színéről. Az efféle fenyegetések, amelyeket jó esetben is csak néhány nappal a becsapódás előtt vennénk észre, nem is olyan ritkák, mint gondolnánk. Az atomkísérletek tilalmának betartását ellenőrző szervezet adatai azt mutatják, hogy 2000 és 2013 között 26 olyan robbanás rázta meg bolygónkat, amelyek ereje több kilotonnányi erejű nukleáris töltetével ért föl. Mindegyiket aszteroidák okozták. Szerencsére a Föld nagy része valójában lakatlan, a meteorok többsége az óceánba vagy a sivatagba csapódik be. Két éve azonban majdnem tragédia történt, amikor az oroszországi Cseljabinszk térségében ötszáz kilotonna TNT erejével felrobbant a légkörben egy aszteroida, ami megérkezéséig senkinek nem tűnt fel.
A VAP ezen a kiszolgáltatottságon változtatna. Az interneten gyűjtenek pénzt egy olyan űrhajóra, amely képes lenne egy atombombát feljuttatni az űrbe, hogy ott porrá robbantsa a közeledő égitestet.
A tervnek azonban van néhány eleme, amely megnehezíti komolyan vételét. Például mindössze 25 millió dollárból építenék meg az űrhajót két év alatt, ami több mint ambiciózus. Továbbá nukleáris töltetet terveznek vele szállítani, amellyel természetesen nem rendelkeznek, de szerintük majd Amerika ad egyet a készleteiből. Az egész projektre eddig 6500 dollár gyűlt össze, így a tervet inkább egy érdekes gondolatkísérletnek tekinthetjük.

2015. június 18.