Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 12.

Az utolsó orrszarvú

Egy magasabb rendű, ivartalan szaporodásra nem képes állatfaj elvileg akkor tekinthető végleg elveszettnek, amikor az egyik nem utolsó tagja is elpusztul (ha eltekintünk olyan különleges esetektől, mint a klónozás vagy a konzervált ivarsejtek felhasználása). A szélesszájú orrszarvú északi alfaja félő, hogy hamarosan erre a sorsra jut. A világ szeme ezért most az utolsó hímre, Sudanra vetül. Mindenki azt várja tőle, hogy megtermékenyítse nőstény fajtársait (ha lehet, akkor az összeset), míg nem késő. Sudan épségén egy teljes alfaj sorsa áll vagy bukik, ezért hasonló őrizetet kapott, mint Robert Merle regényének, a Védett férfiaknak a főszereplői. Éjjel-nappal fegyveres őrök vigyázzák, a környező falvakat álruhás vadőrök járják, hogy időben lefüleljék a portyára induló vadorzókat.

1
hím maradt életben a világ egyik legritkább nagyvadalfajából, az északi szélesszájú orrszarvúból. Bár Sudannak hívják, valójában Kenyában, az Ol Pejeta vadrezervátumban él.

4
nőstény alfajtársa van még életben Sudannak, közülük kettő ugyancsak a kenyai rezervátumban él. Egy nőstény él még az egyesült államokbeli San Diegóban és egy a csehországi Dvur Králové állatkertjében. Utóbbi kettő azonban meddő, tehát csak a kenyai példányok szaporodhatnak.

42
éves most Sudan, amely az orrszarvúk között már igencsak idősnek számít. Utolsó hím társa tavaly decemberben pusztult el San Diegóban végelgyengülésben. Az Angalifu nevű példány 44 éves volt.

2000
északi szélesszájú orrszarvú élt még Afrikában 1960-ban, olvasható a Quartz online magazinban. Számuk a következő negyed évszázadban az orvvadászat miatt 15-re csökkent. Ehhez képest akár sikerként is elkönyvelhető, hogy 30 évvel később, napjainkban még mindig él öt állat.

1215
más alfajokhoz tartozó orrszarvút mészároltak le az orvvadászok egyedül Dél-Afrikában csak tavaly. Az állatvédelmi törekvések hiábavalóságát mutatja, hogy ez húszszázalékos emelkedés 2013-hoz képest.

75
ezer dollár (21 millió forint) az orrszarvúszarv kilónkénti ára a feketepiacon. Az állatokat kizárólag a kínai kuruzslók által a szarvuknak tulajdonított potencianövelő hatás miatt ölik le.

18
millió forintot gyűjtött adományokból a Sudannak és reménybeli háremének otthont adó kenyai vadrezervátum, hogy megszervezhessék az orrszarvúk 24 órás fegyveres őrzését. Még Sudan szarvát is levágták elővigyázatosságból, hátha így kevéssé érdeklődnek iránta az orvvadászok. A szarv, a körömhöz hasonlóan, hamarosan visszanő.

23
ugyancsak a kihalás szélén álló keskenyszájú orrszarvút is tart a kenyai Ol Pejeta vadrezervátum, amely az utóbbi időkben rendkívül nehéz helyzetbe került. A terrorizmus és az ebola miatt megcsappant ugyanis fő bevételi forrásuk, a turizmus.

2015. április 25.