Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 12.

Gyilkos futópad

Dave Goldberg, az internetes közvélemény-kutatásokat, űrlapokat kínáló szolgáltató, a SurveyMonkey igazgatója (és a Facebook egyik igazgatójának férje) néhány napja mexikói vakációján leesett az edzőtermi futópadról. Betört a feje, és mivel csak órák múlva találtak rá, a koponyáját ért traumától és a vérveszteségtől elhunyt. Egyelőre csak tippelni lehet, hogy megbotlott, elcsúszott vagy esetleg szívrohamot-e kapott futás közben. Goldberg egyike volt a Szilícium-völgy leghíresebb vállalatirányítóinak, halála így nagy publicitást kapott. Az eset hátterét elemző szakértők arra hívják föl a figyelmet, hogy az edzőtermi gépek sokkal több sérülésért és halálesetért felelősek, mint azt legtöbbünk sejtette volna.

47
éves volt Goldberg. Délután 4 órakor lement egyedül edzeni egy Puerto Vallartához közeli luxusvilla tornatermébe. Három órával később talált rá bátyja a futópad mellett sérült, vérző fejjel. A kórházba szállítást követően megállapították a halálát.

30
halálos balesetet okoztak futópadok 2003 és 2012 között az Egyesült Államokban a helyi fogyasztóvédelmi felügyelőség adatai szerint. Évente hárman halnak meg az egy helyben futást lehetővé tevő edzőgépek miatt. A kisebb sérülések azonban sokkalta gyakoribbak.

24 400
olyan komoly sérülést okoztak tavaly, egyetlen év alatt a futópadok Amerikában, amely miatt a baleseti ügyeletre kellett vinni a szerencsétlenül járt személyt.

460
ezer esetben okoztak balesetet az amerikai edzőtermi gépek 2012-ben. A sérülések gyakoriságát jelzi, hogy már létrejöttek a kifejezetten a kondigépekkel kapcsolatos balesetek miatt indított kártérítési perekre szakosodott ügyvédi irodák. Bár az esetek többsége csak elsősegélynyújtást igényel, 32 ezer ember kórházi ápolásra szorul.

75
évesen, négy év alatt már másodszor szenvedett súlyos, ez esetben valószínűleg maradandó sérüléseket az amerikai szenátusban a demokrata frakciót vezető Harry Reid szenátor edzés közben. Most a hivatalos verzió szerint az erősítésre használt gumikötél szakadt el és csapott vissza. Reid több bordája és arccsontja eltört, jobb szemére azóta sem lát. Minthogy a Demokrata Párt egyik vezetőjéről van szó, sokan összeesküvést látnak az eset mögött. Minthogy Reid azóta sem nevezte meg az eszköz gyártóját, és pert sem indított ellene, egyesek szerint a gumikötél helyett inkább alvilági figurák verték meg a politikust.

6
évvel ezelőtt Mike Tyson nehézsúlyú bokszoló négyéves kislányát megfojtotta az otthoni futópad zsinórja. A statisztikák szerint évente 10 800 öt év alatti és 16 500 öt és 14 év közötti gyermek sérül meg az edzőtermi gépek következtében.

114
amerikai halt meg 1990 és 2007 között súlyzózás közben. Az országban 45,5 millió embernek (a lakosság 14 százalékának) van edzőtermi bérlete, és ebben nincsenek benne az otthon kondizók.

3,1
sérülés jut minden 1000 úgynevezett crossfit edzéssel eltöltött órára. Ez a mostanában divatos testedzés számos sportág, így a súlyemelés, a kötélmászás és a futás elemeit ötvözi. De nem kell kemény edzést végeznünk ahhoz, hogy veszélytelennek tűnő használati tárgyaink veszélyessé váljanak.

52
visszatérő edzőtermi balesetet elszenvedett sérültet kezelt az egyik Salt Lake City-beli kórház másfél év alatt.

20
ezer futópadot hívott vissza 2008-ban az egyik amerikai gyártó, amikor kiderült, hogy a gépek hajlamosak önhatalmúlag felgyorsulni a legváratlanabb pillanatokban. Ugyanők egy évvel korábban már visszahívtak 4700 masinát, mert azok túlmelegedtek, esetenként tüzet okoztak.

2015. május 9.