Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 12.

Hétköznapi lódoktor

Kimondottan bátornak tartom azokat a lovakkal foglalkozó állatorvosokat, akik álló helyzetben végzik a kasztrálást – ez lehetne a tételmondata a Meg ne fogd a tehén farkát! című kötetnek. A könyv a National Geographic Channelen futó Dr. Pol állatklinikája című dokumentumfilm-sorozat főszereplője, Jan Pol kalandjait meséli el kisebb, de főként nagyobb állatokkal.

Pol egy hollandiai farmon nőtt fel. Egyszer segített a helyi állatorvosnak megelletni a család kocáját, és akkortól maga is állatorvos akart lenni. A sorozatot az különbözteti meg az ezer másik állatorvosos „realitytől”, hogy nemcsak kedvtelésből tartott illatosított kutyák és cicák szerepelnek benne, de koszos ólakban, karámokban tartott haszonállatok is.
A könyvben leírt kalandok igen szórakoztatók: Pol (vagy inkább apró betűvel írt szerzőtársa) gördülékenyen, olvasmányosan ír. Becsülendő, hogy a felidézett állatorvosi esetek között a könyv alcímének (Egy régimódi állatorvos hétköznapjai) megfelelően valóban a kevésbé kirívóak, mondhatni, hétköznapiak vannak többségben. Hasonló memoárokat olvasva ugyanis sokszor az a balsejtelme támad az embernek, hogy a szinte minden napra jutó szenzációs események nem feltétlenül fedik a valóságot.
E könyvben nem ez a helyzet: ellő disznók, felfúvódott marhák, illetve fogpiszkálókat lenyelő és ettől elpusztuló kutyák váltják egymást. A kezdő mondatra visszatérve: arról is olvashatunk, hogy milyen kalandos tud lenni egy-egy balul sikerült ivartalanítás.
A szerző hosszasan vívódik a könyv oldalain arról, az állatorvosnak meg szabad-e tagadnia a szolgáltatást (az állatok szenvedésének enyhítését), ha a gazda nem tud fizetni érte. Visszaemlékszik egy szegény lengyel bevándorló családra, amelyik azért hívta ki egyik éjjel, mert néhány tehene felfúvódott. Végül ingyen segített rajtuk, bár vannak szaktársai, írja, akik ilyen helyzetben hagyják elhullani az állatot.
Pol a való életben persze vélhetően nem teljesen szent. Állatvédők már többször feljelentették, mert a műsorban olyat láttak, amely megsértette a szakmai normákat (például nem steril eszközökkel operált, nem adott megfelelő fájdalomcsillapítót az állatnak). A könyve mégis egészen élvezetes, az állatokat szerető olvasóközönség kedvence lehet.
(Jan Pol: Meg ne fogd a tehén farkát! Ford.: Bertalan György. Jaffa Kiadó, Budapest, 2015. Ára: 2940 forint)

2015. április 18.