Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 12.

Emészthető kötet

A hashajtók célja egyértelmű: valódi, parádés kaka. Méghozzá olyan, ami még a szégyenlős beleket is előcsalogatja a kispadról – ez és ehhez kísértetiesen hasonló sorok fogadják az olvasót, ha belelapoz Giulia Enders Bélügyek című könyvébe. A kötet a bélműködésről, a székletürítésről, a refluxról, a bélflóráról szól, a fülszöveg szerint lebilincselő stílusban.

A Bélügyek Németországban több mint egymillió példányban kelt el, miután az orvostanhallgató Enders több városban is megnyerte a tudomány-népszerűsítés és a slam poetry házasságából született Science Slam elnevezésű versenyt. Az ott előadott műve is a belekről szólt, és egy kiadó felkérte, hogy írjon könyvet a témában.
A kötet célja magasztos: a szerző az alulértékelt belek fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Szakmai szempontból a könyvben leírtakkal semmi gond nincs, Enders lelkiismeretesen végigveszi az emésztés összes lépcsőjét, az emésztőrendszert a szájtól a végbélnyílásig. Megtudjuk, hogy hányféle hormont termel a bélrendszerünk, hogy milyen „belsőséges” kapcsolatban áll agyunkkal, és legfőképpen azt, hogy hány ezernyi kellemetlenebbnél kellemetlenebb kórság tud benne kialakulni. A szerző eközben hasznosnak gondolt életvezetési tanácsokkal is szolgál ahhoz, hogy a bélműködési zavarok ne keserítsék meg mindennapjainkat. Például hányinger ellen hallgassunk zenét, feküdjünk az oldalunkra és relaxáljunk! Mindezt a bölcsességet humoros stílusban tárja olvasói elé – állítják rajongói.
És épp ezzel van a gond. Enders egyáltalán nem szellemes, a sorai jobb esetben csak banálisak, de sok esetben zavaróan bennfenteskedők és szándékoltan gusztustalanok. Az eredeti német mű kiadója talán épp azért látott benne fantáziát – a példányszámok tanúsága szerint jogosan –, mert sokan fogékonyak a polgárpukkasztó témákra, függetlenül a mű minőségétől. Giulia Endersnek sikerült még orvosi diplomája megszerzése előtt brandet, sőt kultuszt építenie a bélműködés köré, mondhatni: aranyat csinált a témából. A könyv magyar kiadásának címlapján is ő mosolyog, noha ennek semmi értelme, hiszen arcát vélhetően senki sem ismeri ebben az országban. A könyvet nővére gyermeki rajzai illusztrálják, amelyek hasonlóan szellemesek, mint maga a szöveg.
(Giulia Enders: Bélügyek. Park Kiadó, Budapest, 2015. Ára: 2900 forint)

2015. március 28.