Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 11.

Fogást találhatnak a víruson

Az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi tájékoztatója szerint az év első hetében 3700-an fordultak orvoshoz az országban influenzaszerű tünetekkel. Ez egyelőre jóval alatta marad a járvány kihirdetéséhez szükséges heti 15 ezer megbetegedésnek, de még messze a tél vége. A vírus szinte minden évben ágynak dönti a fél országot, mivel a fertőződés után gyakorlatilag nincs ellene általánosan elérhető gyógymód. Egy új felfedezés változtathat ezen.



Noha az antivirális gyógyszerek sokat fejlődtek az utóbbi évtizedben, és az influenzavírus ellen is forgalomba hoztak néhány készítményt, ezek drágák, inkább csak lerövidítik a lábadozás időtartamát és csak a legsúlyosabb esetekben indokolt őket alkalmazni. A legtöbb betegnek mindössze azt tudják javasolni az orvosok, hogy maradjon ágyban, igyon sokat, csökkentse a lázát és aludja ki a betegséget.
Az utolsó jó tanács nem puszta porhintés, derült ki a Washingtoni Állami Egyetem kutatóinak felfedezéséből. Van ugyanis egy fehérje, amely az agyban szerepet játszik az állatok (és az ember) alvásciklusainak szabályozásában. Az influenzafertőzés hatására ez a fehérje aluszékonyabbá teszi a beteget, az alvás pedig – amint sok más kutatás bizonyította már – rendkívül fontos az immunrendszer működése szempontjából, olvasható a Daily Telegraphban. Kissé leegyszerűsítve: alvás közben gyorsabban gyógyulunk.
A washingtoni tudósok egereken kísérleteztek. A kezelt egércsoport tagjaiban „kikapcsolták” a kérdéses fehérje génjét, így az hiányzott belőlük. Ettől felborult a normális alvásritmusuk, és az influenzafertőzés sokkal keményebben érintette őket (többen pusztultak el), mint a kontrollcsoport egereit. Rágcsálókon tehát bizonyították a fehérje szerepét az influenza gyógyításában. A kutatók abban reménykednek, hogy a felfedezésből idővel gyógyszer lehet, például olyan orrspray formájában, amely fokozza a fehérje termelését az agysejtekben.
A kutatások másik fő iránya – ahogy már évtizedek óta folyamatosan – az univerzális és hoszszú ideig hatásos influenzaoltás megalkotása. Bár jelenleg az oltás az egyetlen valóban hatásos fegyverünk a fertőzés megelőzésére (ezért mindenkinek, főként a rizikócsoportba tartozó idősek, gyerekek, krónikus betegségben szenvedők és várandósok számára ajánlatos a beadása), tökéletesnek nem mondható. Mivel a vírus rendkívül gyorsan mutálódik, a tavalyi járvány alapján készülő idei vakcinakoktél kicsit mindig „mellélő”, tehát nem pontosan a támadó vírustörzsek ellen véd.
A megoldás elméletben nagyon egyszerű: a vírus olyan alkotóele-mét kellene megcélozni az oltóanyaggal, ami nem mutálódik olyan gyorsan. Csakhogy e részek éppen azért tudnak hosszú időn keresztül változatlanok maradni, mert jól ellenállnak a külső hatásoknak. New York-i kutatóorvosok bejelentése szerint azonban végre fogást találtak a vírus egyik esszenciális, de állandónak mondható alkatrészén. Sőt ez az összetevő nemcsak időben állandó, de a különféle vírustörzsekben is szinte azonos. A felfedezés alapján létrehozott kísérleti vakcina így nemcsak hosszú ideig (akár egy évtizedig is) védetté teheti az embert, de univerzális, tehát az összes influenzavírus ellen hatásos lehet. Hamarosan kezdődnek a klinikai vizsgálatok, a felfedezők abban reménykednek, hogy ha hatásosnak és biztonságosnak bizonyul, akár két év múlva a patikákba kerülhet a szer.
Mindez azért lenne rendkívül fontos, mert az influenza nem pusztán a nátha egyik formája. A betegség során fellépő úgynevezett opportunista fertőzések súlyos szövődményeket, egyes esetekben halált okozhatnak. A veszélyeztetett csoportba tartozó embereket ezek fokozottan érintik. Angol felmérések szerint a várandósság idején bekövetkező halálesetek tizedéért az influenza a felelős. Pedig az Egyesült Királyságban a magyar arányokhoz képest sokkal több terhes nő, negyven százalék lett beoltva. Az oltás a gyerekkori halálesetek számát is jelentősen csökkenti. Amerikában a tavalyi járványban körülbelül száz gyermek hunyt el az influenza következtében, ötven százalékuk előzőleg teljesen egészséges volt. Az áldozatok kilencven százaléka nem volt beoltva.




2015. január 15.