Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 2.

Nyávogó veszedelem

Mérhetetlenül sok madarat és kisemlőst pusztítanak el a macskák minden évben, és korántsem csak a kártékonynak ítélt egereket, patkányokat. Egyes madárfajok populációja olyannyira megcsappant a macskák lakta vidékeken, hogy e háziállatok ökológiai szerepére már az egyetemi kutatók is felfigyeltek. Olyan, egész ökoszisztémákat leromboló behurcolt állatokkal együtt említik őket, mint a Galápagos-szigetek növényzetét lelegelő kecskék és az Ausztráliában kiirthatatlanul elszaporodott nyulak. Noha a kedvtelésből tartott háziállatok sok szempontból gyakorolnak (főként pszichikai) jótékony hatást a gazdáik életére, a környezet szempontjából már nem ilyen egyértelmű a megítélésük. Ez nem újdonság az ökológusok számára, amint korábban megírtuk (Ökológiai mancsnyom, 2009. december 12.), egy kutya vagy macska tartása olyan hatást gyakorol a természetre, amely összemérhető egy gépkocsi okozta környezetkárosítással. A mostani kutatás számszerű eredményei azonban még a legtapasztaltabb kutatókat is meglephették.



6,9–20,7
milliárd emlőst és ezenfelül hüllők, kétéltűek millióit ölik meg évente az Egyesült Államokban élő macskák, idézi a Scientific American a Smithsonian konzervációbiológiai intézet és az amerikai halászati és vadvédelmi hivatal munkatársainak közös tanulmányát.

1,4–3,7
milliárd madár is a 82 millió amerikai macska áldozatául esik. A legszerencsétlenebb a szürke macskamadár, amely macskanyávogáshoz hasonló hangjáról kapta a nevét. A The New York Times szerint a macskamadár-fiókák 47 százalékát a macskák ölik meg.

38.
a macska a Nemzetközi Természetvédelmi Unió környezetvédelmi szervezet 100 legártalmasabb invazív (behurcolt, természetidegen) fajt tartalmazó listáján. E ragadozók ökológiai szerepét jól mutatja, hogy lokális kiirtásuk hatása szinte azonnal megmutatkozik. Miután az összes macskát eltávolították az új-zélandi Little Barrier szigetről, az ottani maorimadarak száma néhány év alatt 500-ról 3000-re emelkedett.

14
százalékban felelősek a macskák a szigetek madár-, emlős- és hüllőfajainak kihalásáért (tehát 100 faj kihalása közül 14-et macskák okoztak). Sokkal több madár pusztulása írható a számlájukra, mint például az épületeknek vagy a szélturbináknak (ezek az Egyesült Államokban százmillió–egymilliárd madarat ölnek meg), az állatvédők mégis az utóbbiakat támadják.

60
macska nyakörvére erősítettek kis kamerát a Georgiai Egyetem munkatársai, hogy kiderítsék, mit is csinálnak éjjelente. Az állatok 5-6 órát töltöttek a szabadban naponta.

30
százaléka a megfigyelt macskáknak zsákmányolt állatokat az éjszakai portyája során. Ők 2,1 állatot ejtettek el átlagosan hetente. És mindezt korántsem az éhség miatt.

49
százalékát az elejtett prédaállatoknak ott hagyják a macskák, ahol megölték őket, kimúlásuk után már nem törődnek velük. A tetemek 21 százalékát viszik haza, és csak 30 százalékát eszik meg.




2013. február 16.