Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 5.

Könnyűfém felni

Egyáltalán nem érdekelnek az autók. Valószínűleg azért nem, mert gyerekkoromban nem volt Autókereskedők a Discovery Channelen. Igaz, még Discovery Channel sem volt, legalábbis nálunk. Az Autókereskedők című műsor koncepciója könnyedén ráfér egy öntapadós Post-it cetlire: egy autónepper vesz egy régi kocsit, szerelő barátja helyrepofozza, majd a kereskedő kicsit drágábban eladja. A műsor mégis működik, mert a vásárlás és szerelés folyamatából a szereplők és a háttéremberek kerek történeteket faragnak. Vélhetően a nézettséggel sincs gond, minthogy megjelent a műsor könyvváltozata Autókereskedők címmel.


Sajnos ez az utolsó állítás téves, amelyre – gondolom, sok más Autókereskedők-rajongóval együtt – már csak későn, a kötet kézhezvétele után jöttem rá. A reklámozott címlap alapján minden potenciális olvasó joggal gondolhatja azt, hogy a könyvben a műsor megszokott epizódjait, szereplőit, hangulatát találja majd. Esetleg a forgatások kulisszatitkait, a javítási folyamat műsorból kimaradt részleteit, tehát történeteket. Ez azonban mind hiányzik, ennek a könyvnek semmi köze az Autókereskedők című tévésorozathoz. A szerelő, Edd China, akinek a műsorban fontosabb a szerepe, mint Mike Brewernek (akit e könyv szerzőjeként tüntettek föl), egyetlen helyen szerepel a könyvben, a köszönetnyilvánításban.
Tehát mindez nincs a könyvben. Ami van, az egyfajta útmutató, amely azoknak lehet elméletben hasznos, akik klasszikus autók vételével, felújításával és eladásával múlatják napjaikat. Persze megkérdőjelezhető, hogy a gyakorlatban mit kezd valaki a két-három oldalnyi semmitmondó, bizalmaskodóan tegeződő fejezetecskékkel, amelyek végén ehhez hasonló „tuti tippeket” olvashatunk, ez esetben egy 3-as BMW-ről: „Egy 1998-ban készült delfinszürke 325i a csodás BBS könnyűfém felnikkel. Egyszerűen fantasztikus!” A tipp lényege, ha jól értem: vegyünk jó kocsit, mert az jó.
Egyetlen érdekesnek ígérkező, a címe szerint kereskedési sztorikat tartalmazó fejezetet találhatunk a könyvben, amely két és fél oldal hosszú (holott az egész könyv is szólhatna erről). Sajnos ennek a fejezetnek sincs köze a műsorhoz, ehelyett Brewer korábbi autókereskedői karrierjének legizgalmasabb epizódjait mutatja be. Ez alapján Brewernek volt a világon a legunalmasabb autókereskedői karrierje. Az egyik legizgalmasabb jelenet ugyanis az volt benne, hogy egy másik autókereskedő ismerőse megkérte, adjon át egy autót a vevőnek, és írattassa alá vele a papírokat. Csak utólag árulta el Brewernek, hogy a kocsin nem működött a hátramenet, tehát tudtán kívül a vásárló átverésében működött közre.
(Mike Brewer: Autókereskedők. Jaffa Kiadó, Budapest, 2013. Ára: 3990 forint)

2013. október 26.