Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 1.

Fohász a fényért

Amikor már a sült krumpli közmondásos olcsóságát is veszély fenyegeti, azt kell mondjuk: ami sok, az sok. Hadd fogalmazzuk meg kristálytisztán a véleményünk: nem támogatjuk ezt az időjárást! Az esőnek minél előbb el kell állnia. Ha hosszan tartó napsütést túlzás volna is kérni, a legtöbben már egy kis változékonysággal is beérnék – így lamentál a világ egyik vezető politikai napilapjától meglehetősen szokatlan módon a londoni The Times múlt szombati számában a brit fővárost hosszú ideje sújtó, még angol mérték szerint is pocsék időjáráson. Bár a szerkesztőségi cikk a burgonyatermést veszélyeztető és így a hagyományos angol fish and chips (sült hal krumplival) árát emelő esőt említi, a rossz időjárás a jövő héten kezdődő londoni olimpia miatt érinti rendkívül kellemetlenül a briteket.


Miközben az angol meteorológiai szolgálat csak szombaton az ország hetvenöt pontjára adott ki árvízi riasztásokat a rengeteg csapadéktól felduzzadt folyók miatt, az olimpia szervezőbizottsága újabb és újabb vészforgatókönyvek életbe léptetésére kényszerül. Már voltak fenyegető előjelek. A II. Erzsébet királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulóját ünneplő gyémántjubileum rendezvényeit, bár a valós, február 6-i időpont helyett június 5-én tartották legfőbb programjait, ugyancsak eső áztatta. A versenyek szervezői arra számítanak, hogy az eső a kevéssé beépített, nyitott helyszíneken megrendezendő eseményeket érinti leginkább. Így a Wimbledonban tartott tenisztornát, a Greenwich parkban rendezett lovas versenyeket és az Eton Dorneyban lebonyolított kajak-kenu- és evezős számokat. Ezeknél várható, hogy elhalasztják a versenyszámokat, ha tényleg leszakad az ég.
A brit meteorológiai szolgálat honlapja szerint a náluk is szokatlan, évszázados rekordokat döntő esőzésekért a jet stream (körülbelül: sugárhajtású folyam) néven ismert meteorológiai jelenség a felelős. A jet stream az Atlanti-óceánon nyugat–keleti irányban átívelő szelek vékony sávja, amely sok csapadékot hoz magával. Bár nyaranta általában a brit szigetektől északra helyezkedik el e sáv, szerencsétlen módon idén maradt ott, ahol télen szokott lenni: Dél-Anglia, London fölött.
Sokan fölvetik, hogy talán az angol szervezőknek is vegyszerekkel kellene megpróbálniuk szétbombázni az esőfelhőket, ahogy tették ezt a kínaiak négy évvel ezelőtt. Boris Johnson furcsaságoktól sohasem berzenkedő londoni polgármester az ellenlépés egy jóval olcsóbb formáját választotta a The Daily Telegraph hétfői számában közölt cikkében. A vörös hajú polgármester így fohászkodik a naphoz: „Talán eljött az ideje, hogy Rá napistenhez, Phoebus Apollóhoz, Sol Victrixhez, vagy bármilyen nevet is viseljen manapság, forduljunk, és esdekelve nyújtsuk felé kezünk. Gyerünk, te tüzes szellem, amely a világot mozgatja! Jöjj elő, bárhol is bujkálsz! Süsd ránk tekinteted, te, mihaszna! Vesd ránk erős és tekintélyt parancsoló sugaraidat, hogy fölszárítsák a vizet pirosló orcánkról!”
Az istenek talán meghallgatták Johnson néhol kissé dölyfös imáját, hiszen a legújabb előrejelzések javuló időjárást jósolnak a jövő hétre, az eső esélye a hét végére húsz százalék alá csökkenhet.

2012. július 21.