Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 4.

Vízi tűzhányó

Mindenki ismeri a két leghíresebb aktív európai vulkánt, a Vezúvot és az Etnát. Noha e tűzhányók – innen nézvést – tekintélyes méretűnek tűnnek, a világ legnagyobb vulkánja, a hawaii Mauna Loa nyomába sem érnek. Ez a mondat helyes lett volna még augusztusban, azóta azonban kiderült, hogy a Mauna Loa egy apró dombocska a világ legnagyobb tűzhányójához viszonyítva (ha nem is magasságát, de területét tekintve mindenképpen). Japán partjaitól keletre a Csendes-óceánban (a víz alatt) ugyanis amerikai, japán és angol kutatók felfedezték a világ most már legnagyobb külön álló vulkánját, amelyet Tamu Massifnak kereszteltek el, tudósít a BBC. A tűzhányó méretei olyan hatalmasak, hogy az egész Naprendszer legnagyobb vulkánjai között is megállja a helyét. Mielőtt azt gondolnánk, hogy a Tamu valamiféle helyi istenség neve lehet, a valóság prózaibb ennél: a TAMU a vezető kutató munkahelyének, a Texas A&M Egyetemnek az angol mozaikszava (a massif jelentése: masszívum – kristályos kőzetből álló hegytömb). A Mauna Loa azért megtarthatott egy rekordot magának: továbbra is ez a hegy a világ legnagyobb aktív tűzhányója.



5271
négyzetkilométer a Hawaiin magasodó Mauna Loa vulkán területe, magassága 4169 méter. Ez a föld legnagyobb szárazon lévő, külön álló vulkánja (amely nem kapcsolódik valamely nagy hegységrendszerhez). Ha a tenger alatti magasságát is figyelembe vesszük, a teljes magassága 9170 méter, amely 322 méterrel meghaladja a Csomolungma magasságát.

260
ezer négyzetkilométer viszont a föld valóban legnagyobb vulkánjának területe. A nemrégiben felfedezett Tamu Massif 450-szer 650 kilométeres területet foglal el a Csendes-óceán fenekén, ebben ötvenszer elférne a Mauna Loa.

1600
kilométerre fekszik Japántól keletre az óceánban. A kutatók már húsz éve tudják, hogy ott van egy nagy hegy a tenger mélyén, de csak mostanra sikerült tisztázni, hogy egyetlen vulkánról és nem több vulkán csoportjáról van szó.

4460
méter magas a Tamu Massif a környező tengerfenéktől a csúcsáig. A csúcs 1980 méter mélyen van a tengerszint alatt. Tehát miközben hatalmas a vízszintes kiterjedése, a magassága nem mondható kivételesnek, így az átlagos meredeksége sem igazán nagy, mindössze fél-egy fok. A kutatást vezető William Sager szerint olyan kevéssé lejt az oldala, hogy ha rajta állnánk, nem is tudnánk megmondani, hogy merre lejt és merre emelkedik.

145
millió éves lehet a Tamu Massif, tehát a késő jura, kora kréta korban keletkezhetett, földtörténeti léptékben gyorsan, alig néhány millió év alatt, majd azonnal kialudt. Teljes egészében bazalt alkotja. Kőzettömege nem ér véget a tengerfenék szintjén, „gyökere” 30 kilométer mélyen behatol a földkéregbe.

5,7
millió négyzetkilométer a területe a Naprendszer legnagyobb kiterjedésű vulkánjának, a Marson lévő Alba hegynek (Alba Mons), amely a Tamu Massifhoz hasonlóan viszonylag alacsony: 6,8 kilométeren van a legmagasabb pontja. A legmagasabb vulkán is a Marson van: a 21 229 méteres Olympus, amelynek térfogata azonban csak negyedével haladja meg a Tamu Massif űrtartalmát.

2013. szeptember 28.