Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 2.

Veszélyes tűzijáték

Mintha a legrosszabb katasztrófafilmek elevenedtek volna meg. Alig hogy bolygónk szerencsésen elkerülte az ütközést az 50 méteres átmérőjű, 190 ezer tonnás 2012 DA14 jelű aszteroidával, a kis testvére eltalált bennünket. A meteor az oroszországi Cseljabinszk városában csapódott be február 15-én reggel fél 10 előtt. Rengetegen megsérültek, főként a lökéshullám következtében kitört ablakok szilánkjaitól. A híradások az évszázad meteorbecsapódásáról szólnak, erről azonban valójában nincs szó. A csillagászok szerint ugyanis egy ekkora meteor és a Föld találkozása korántsem számít olyan ritka eseménynek. Az incidens különlegessége mindössze abban áll, hogy most lakott területre, egy város közelébe hullott az égitest. Hogy mégis ritkaságnak számít az eset, az azt mutatja, hogy az ember a Föld teljes területének csak kis részét lakja. A lakatlan területek történéseiről, a legmodernebb kommunikációs és megfigyelő (úgy is mondhatnánk: kémkedő) eszközök ellenére, gyakran nem értesül senki.



3
méter lehetett mindössze a becsapódó meteor átmérője, mégis jelentős károkat okozott. A méretét igen nehéz megbecsülni. Vannak fizikusok, akik szerint sokkal nagyobb volt ennél, az átmérője elérhette a 15 métert is. Minthogy a teljes meteor nem egészben zuhant a felszínre, a pontos méreteiről csak becsléseink lehetnek.

7000–10 000
tonnára teszik a meteor tömegét. Ehhez képest a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, az Airbus A–380 maximális (rakománnyal és üzemanyaggal együtt számolt) felszállási tömegét 650 tonnára becsülik.

32–48
kilométer magasságban robbant föl a meteor az egyre sűrűbb légkör okozta súrlódás, légellenállás következtében, olvasható a The New York Timesban. A robbanás előtt 30 másodpercig repült alacsony szögben a légkörben.

250–300
kilotonna TNT energiájával lehetett azonos a robbanás ereje. Ez a Hirosimára dobott atombomba erejének hússzorosa.

58 000–69 000
kilométeres sebességgel repült a meteor, így érthető a hatalmas energia, amely az atmoszférával való ütközésekor felszabadult. Összehasonlításul: a valaha épített leggyorsabb, ember vezette jármű az Apollo–10 űrhajó volt, amely 39 985,2 kilométeres óránkénti sebességgel állította föl a rekordot.

1200
ember sérült meg az első jelentések szerint a meteor okozta balesetek következtében, közöttük 200 gyermek. Még sosem sérültek meg ennyien meteorbecsapódás miatt sehol a világon. 50 embert kellett kórházba szállítani. Halálos áldozatokról nem szóltak a hírek. Az ott élők többségének (1145 embernek) az üvegszilánkok okoztak sérüléseket.

2962
épület károsodott valamilyen mértékben Cseljabinszkban, jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség. Ezek között 34 egészségügyi és 10 szociális intézmény, illetve 361 iskola, óvoda és bölcsőde van. Legalább 200 ezer négyzetméternyi üveg tört ki a terület kormányzója szerint. A teljes kár értékét pedig egymilliárd rubelre (7,2 milliárd forintra) becsülte.

2013. február 23.