Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 3.

Uszony

Olvasóink többsége – nem kis részben a népszerű horrorfilmek által kialakított cápakép miatt – azt hiheti, hogy e cikk a cápák által elkövetett vérengzésekről szól majd. Éppen ellenkezőleg. A kanadai Dalhousie Egyetem munkatársainak felmérése szerint a cápahalászat soha nem látott intenzitással folyik világszerte. „A cápauszony iránti növekvő kereslet miatt a cápák ma sérülékenyebbek, mint valaha” – tartja Boris Worm, a kutatás vezetője. Noha a cápa húsa, a májából kinyert olaj és a porcai is hasznosíthatók, mind közül a legértékesebb az uszonya, amelyből a magukat ínyencnek tartó gazdagok cápauszonylevest főzetnek. Gyakran a még élő állatról vágják le az uszonyt, majd a „maradékot” viszszadobják a vízbe. A cápák rendkívül lassan válnak ivaréretté, és igen ritkán szaporodnak, így a populáció képtelen ellensúlyozni az iparszerű öldöklést.



100 millió
cápát ölnek meg minden évben egy most publikált tanulmány becslése szerint, olvasható a Science Magazinban. Minthogy egzakt tudományos adatok nem állnak rendelkezésre, a halásztársaságoknak pedig érdekükben áll a valós adatokat meghamisítani, nagy a bizonytalanság a tényleges áldozatok számában, de vélhetően 63 és 273 millió között van.

30
százaléka a világ cápafajainak veszélyeztetett, vagy már a kihalás szélén áll, szinte kizárólag a túlhalászás következményeképpen, írja a Live Science. Minthogy a cápák a tengerek csúcsragadozói, fontos szerep hárul rájuk a teljes ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában. A cápák eltűnése egy élőhelyről kiszámíthatatlan változásokat indukál egészen a vízi növények szintjéig.

7
százalékuk a cápáknak minden évben halászok áldozatául esik. Az Egyesült Államok partvidéke mentén sok cápafaj egyedszáma a felére esett vissza, sőt egyes esetekben 90 százalékos a csökkenés.

5
újabb cápafajt vesz védelmébe a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó egyezmény (CITES), amely ezzel praktikusan betiltja a fehérfoltú cápa, a heringcápa és három pörölyfejű cápafaj kereskedelmét.

42-szer
haladta meg az egészségügyi határértéket a Hongkongból importált cápauszony nehézfémtartalma egy amerikai ellenőrzés során. Noha a kínai konyha jellegzetes alapanyaga, igazán jókat nem lehet mondani a cápauszony tápértékéről. Nem gyógyítja például a rákot, dacára hívei állításainak. Vélhetően ez az egyik legértéktelenebb étel, amelyet az átlagos amerikai kínai vendéglőkben 15 ezer forintnyi dollárért kapni.

7
halálos cápatámadás volt mindössze tavaly a világon, és az összes cápatámadások száma is csak 80 volt. Ehhez képest csak Amerikában 2010-ben 77 embert öltek meg az egyébként aranyosnak tartott lovak, pónik és szamarak. A sajtóban megjelenő, cápákkal kapcsolatos hírek zöme mégis a támadásokkal foglalkozott. Nem csoda hát, ha az emberek többsége kifejezetten fél a cápáktól, még ha nem látta is a tengert soha életében, és egyáltalán nem sajnálja, hogy ezeket az állatokat gyakorlatilag kiirtják.



2013. március 9.