Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 3.

Perklorát és gyanta

Néhány perccel este fél hét előtt felszállt a várt füst a Sixtus-kápolna kéményéből. Csakhogy a színe nem volt egyértelműen fehér, de fekete se, leginkább szürkének tetszett. Több mint egy óra telt el, és a Szent Péter téren öszszegyűlt emberek egymást kérdezgették zavarodottan, hogy választottak-e új pápát vagy sem.
E kínos közjáték nem ezen a héten, hanem harmincöt évvel ezelőtt, I. János Pál megválasztásakor zajlott le. A szavazás eredményét jelző füst színe főként azóta okozott gondot a Vatikánnak, mióta 1958-ban megváltoztatták a választás metódusát, és a szavazólapokat már nem kellett viasszal lepecsételni. (A füstöt kibocsátó kályhában hagyományosan a szavazólapokat égetik el, és sikertelen szavazás esetén nedves szalma hozzáadásával feketítik be a füstöt.) Mint kiderült, a viasz erősen befolyásolta a füst színét.


Számos kémiai adalékanyaggal kísérleteztek a következő években, amelyeket a kályhába szórtak a papírlapok mellé, hogy egyértelműen fekete vagy fehér legyen a füst színe, de az eredmény továbbra sem volt kielégítő. Végül az előző, 2005-ös pápaválasztó konklávé alkalmával találták meg a megoldást.
Ehhez nem kellett föltalálni semmit, hiszen a pirotechnikai látványosságokat gyártó cégek évtizedek óta szinte bármilyen színű füstöt elő tudnak állítani. Az egyik füstgépeket gyártó, a The New York Times által megkérdezett angol cég nem is mulasztotta el kihasználni az alkalmat egy kis önreklámra. Honlapján arra buzdítja az érdeklődőket, hogy „szimulálják ők maguk a pápaválasztást”, természetesen az általuk árult eszközökkel, amelyek „alkalmasak pápaválasztásra, de egy helyi választás vagy a részvényesek közgyűlési szavazásának eredményhirdetésére is”.
A füst előállítása iránti fokozott érdeklődés oka nem kis részben a Vatikán eddigi titkolózása lehet. Most azonban elárulták, hogy milyen vegyi anyagokat tesznek a 2005 óta használt két kályhába. Az egyikben, az 1939 óta alkalmazott öntöttvas kályhában a szavazólapokat égetik el, ennek füstje a kályhacsőben egyesül a másik kályha füstjével. Ez utóbbi szerepe kizárólag a füst színezése. Egy ráerősített elektronikus füstgép szabályos időközönként vegyianyag-keverékeket tartalmazó tölteteket juttat a tűztérbe. Ha fekete füstöt akarnak, a keverék kálium-perklorátot, antracént és ként tartalmaz. A fehér füstöt kálium-klorát, tejcukor és fenyőgyanta mixtúrájával állítják elő. Az összesen elégetett (a vatikáni közlemény szerint egyenként 25x15x7 centiméteres) öt töltet hét percig füstöl.

2013. március 16.