Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 3.

Napos Fukusima

Pontosan a 2011-es japán földrengés és cunami miatt bekövetkezett fukusimai atomerőmű-baleset második évfordulójára időzítették a város első önfenntartó, napenergiával működő melegházainak (és egyúttal naperőművének) üzembe helyezését. Az időponttal egyértelműen az a beruházók célja, hogy a napsugárzás segítségével előállított energiát az atomenergiával termelt elektromosság alternatívájaként mutassák be. A város tervei nagyra törőek, hiszen néhány évtizeden belül teljesen a megújuló energiaforrásokra akarják alapozni energiaellátásukat. A katasztrófa több más vállalkozást is életre hívott a szigetországban. A világ legnagyobb tengeri szélturbinatelepének építésébe fogtak, és Japán más részein is épülnek naperőművek. A két évvel ezelőtti reaktorbaleset megítélését és a megújuló forrásokon alapuló energiatermelés japán jövőjét azonban több dolog is árnyalja. A kormány például épp most csökkenti a napenergiával termelt áram átvételi árát.



25
kilométerre épült a napenergiával üzemelő farm a balesetet szenvedett fukusimai atomerőműtől. Távolról nézve az építmény nem sokban különbözik a nálunk is megszokott nejlon melegházaktól, talán csak a sátrak kör alakú alaprajza tűnhet furcsának.

2000
napelemcellánál is többet szerelt a sátrak műanyag falára-tetejére a fukusimai atomerőművet is üzemeltető Tepco vállalat egyik volt vezetőjének újonnan alapított cége. Mint a tulajdonos, Hangai Eidzsu (aki néhány hónappal a katasztrófa előtt hagyta ott a Tepcót) a New Scientistnek elmondta: személyes felelősséget érez a tragédiáért, ezért alapította a céget.

20-30
évnek kell még eltelnie Hangai szerint, míg Fukusima maga mögött tudhatja majd a katasztrófa emlékét és következményeit. „A tragédia egész közösségeket döntött romba, így találnom kellett egy módot arra, hogy segítsem az újjáépítést és a továbblépést” – nyilatkozta.

64
tonna melegházi saláta átvételéről állapodtak meg az alapítók egy helyi szupermarketlánccal. A létesítmény sátraiban olyan farmerek dolgoznak, akik megélhetése megsemmisült a szökőár és a reaktorbaleset következtében.

2,4
hektár a farm alapterülete. A sátrakban a saláták nem földben, hanem vízzel telt medencék felszínén úszva nőnek. A medencék futószalag-szerűen mozgathatók, így a kertészeknek nem kell végigjárniuk az öszszes salátát betakarításkor, hanem azok jönnek a munkásokhoz.

170
háztartás áramellátásához elegendő elektromosságot fognak a melegházak napcellái fölöslegben termelni. Ezt eladják majd a helyi áramszolgáltatónak, amely egyébként a tiltakozás ellenére újabb atomerőművet tervez építeni a környéken.

2013. március 16.