Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 3.

Térháló

Ezután bárki gyárthat magának otthon pisztolyt – ilyesmik olvashatók mostanában a háromdimenziós (3D-s) nyomtatásról szóló hírekben. A technológia és az iparág azonban sokkal több lehetőséget rejt, mint amit a tulajdonképpen működésképtelen pisztolyról szóló, de sokakat elborzasztó hírek sugallnak.A szokványos számítógépes nyomtatóhoz hasonló készülék „írófeje” egy egyelőre kevéssé felismerhető tárgy fölött mozog villámgyorsan. Szintről szintre emelkedik felfelé, eközben pedig anyagot fecskendez a tárgy tetejére, amely így egyre növekszik. Hiába azonban a fej gyors mozgása, a néhány centiméteres tárgy (amely egyre jobban láthatóan egy gyűrű lesz) mégis csak lassan, talán egy óra alatt készül el.
– A számítógépen elkészített térbeli modell alapján a nyomtató szoftvere vízszintes rétegekre szeleteli a tárgyat. Kiszámolja, hogy a kívánt forma eléréséhez milyen utat kell bejárnia a nyomtatófejnek, amely ezt a formát rétegenként építi fel a térben, és azt is, hogy ehhez mennyi anyagra van szükség – magyarázza Dezső Renáta, a 3D-s nyomtatással foglalkozó Free Dee nevű cég munkatársa, egyben a készülő gyűrű formatervezője. – A 3D-s nyomtatásnak természetesen vannak előnyei, de határai is. Például ha 45 fokos szögnél meredekebben tart kifelé a kiszélesedő tárgy oldalfala, akkor támasztékot kell a gépnek nyomtatnia a felső részek alá. Ez a támaszanyag hálózatos szerkezetű és utólag eltávolítható.
Persze a nyomtató nem törődik azzal, hogy a kinyomtatott tárgy milyen célt szolgál majd, így önmagában semmi érdekes nincs azon, hogy akár fegyvereket is kinyomtat, ha ilyen modellt tápláltak belé.
Az otthon nyomtatott pisztolyról szóló hírek inkább a technológia társadalmi következményeire hívják fel a figyelmet. Történt, hogy a magát „szabadpiaci anarchistának” nevező amerikai Cody Wilson 3D-s nyomtatóval bárki által legyártható pisztolyt tervezett, a terveket pedig feltöltötte az internetre. A tizenöt darab nyomtatott alkatrészből álló fegyver, amely szokványos pisztolylőszerrel használható, nemcsak azért aggasztja a hatóságokat, mert ezután bárki nyomtathat magának fegyvert otthon, hanem azért is, mert láthatatlan a repterek, kormányhivatalok bejáratánál felállított fémkereső kapuk számára.
Még mielőtt pánikhangulat lenne úrrá az olvasón, meg kell jegyezni: a Liberator fantázianevű fegyver alkatrészeinek kinyomtatásához egy 8000 dollárba kerülő 3D-s nyomtató szükséges, az alkatrészek anyagául szolgáló műanyag pedig gyakorlatilag alkalmatlan lőfegyver elkészítésére. A fegyver többnyire az első lövés után szétrobban a lövész kezében; az elvégzett tesztek során a Liberator tizenegy lövést egyszer sem élt túl. A modellt persze Wilson tökéletesítheti még, de a jelenleg 3D-s nyomtatásra használt műanyagok tulajdonságai erős korlátot szabnak az efféle felhasználásnak.
Igaz, a pisztolyterveket tartalmazó fájlt több százezren töltötték már le, és milliószámra vannak másolatai a világ rengeteg szerverén. Wilson diadalittasan nyilatkozta a The Daily Telegraphnak: „Demonstráltuk, hogy a technológia segítségével az emberek minden olyan dologhoz hozzáférhetnek, amelyektől a kormányok el akarják zárni őket.”
E híradásokból tehát úgy tűnik, hogy a 3D-s nyomtatást kifejezetten a tiltott vagy szigorúan ellenőrzött tárgyakra vágyók számára találták ki. A felhasználási területeknek azonban se szeri, se száma, más kérdés, hogy épp ez a nem túl életképes pisztoly éri el a hírfogyasztók többségének ingerküszöbét.
E híradásokból azt gondolhatnák a témában kevésbé tájékozottak, hogy a 3D-s nyomtatás az utóbbi néhány hónapban, esetleg évben született meg. Távolról sincs így.
– A 3D-s nyomtatás Magyarországon is húszéves múltra tekint vissza, főként a gyors prototípusgyártás területén. Csakhogy akkoriban a térbeli nyomtatók osztályteremnyi méretű gépek voltak, amelyek hosszú papírszalagból lézerrel vágták ki a készítendő tárgy szeleteit. A rétegeket összeragasztották, így a tárgy gyakorlatilag papírból épült föl. Gondolható, hogy e prototípus mechanikai tulajdonságai öszsze sem voltak hasonlíthatók az eredeti tárggyal, amelynek kipróbálására létrehozták – mondja Vigh Előd, a Nyugat-magyarországi Egyetemen működő Erfaret Nonprofit Kft. 3D tech laboratóriumának vezetője. – Nekünk eddig viszonylag kevés megrendelőnk volt. Leginkább olyanok, akik legalább egyszer már csalódtak más 3D-s nyomtatási megoldásokban. A mi nyomtatónk folyadékállagú alapanyaggal dolgozik, amely UV fény hatására térhálósodik, így építi fel a megfogható, szilárd testet. Ily módon 0,1 milliméteres pontosság érhető el, ami kiemelkedő a többi módszer pontosságához képest.
De akkor miért éppen most érik egymást a térbeli nyomtatással kapcsolatos szenzációk a világsajtóban?
– A 3D-s nyomtatás mint technológia egyáltalán nem új. Amiért most mégis mindenki ezzel foglalkozik, és amiért mi is most alapítottuk a cégünket, az az asztali 3D-s nyomtatók megjelenése. Ez a technológia éppen abban a fejlődési fázisban van, mint amikor megjelentek az első személyi számítógépek: az eszközei rohamosan válnak olcsóbbá, kisebbé és ezáltal tömegessé – mondja Simó György, a Free Dee alapítója. – Tavaly jelentek meg az első olyan asztali 3D-s nyomtatók, amelyek alkalmasak akár az otthoni felhasználásra is.
A világ egyik legolcsóbb 3D-s nyomtatója talán a Makibox, amely 200 dollárba (45 ezer forintba) kerül, de ez nem kész készülékként érkezik: csak egy halom alkatrészt kapunk, amit nekünk kell összeszerelnünk.
Nagyjából ezer dollárért (220 ezer forintért) azonban már valóban használható géphez juthatunk. A Free Dee cég leginkább lakossági megrendelőket szolgál ki, például formatervező szakos egyetemi hallgatóknak gyárthat egyedi tervezésű tárgyakat a diplomamunkáikhoz. Különleges mobiltelefontokokat, Rubik-kockára emlékeztető logikai játékokat azoknak, akiknek nem felelnek meg a boltokban kapható tömegdarabok. A vevők hamarosan magukról is nyomtattathatnak majd szobrokat, amelyeket fejük térbeli szkennelése után készítenek el.
Amikor a Free Deenél jártunk, épp akkor érkezett egy szállítmány, amelyből falra akasztható vadásztrófeának szánt lila és zöld műanyag állatfejek – víziló, krokodil és orrszarvú – kerültek elő. Ezeket is nyomtatták. Alakra pontosan másolták az eredetit, a legapróbb részletek is szépen kidolgozottak voltak.
Nem minden háromdimenziós nyomtatási technológia dolgozik azonban ilyen szépen. A térbeli nyomtatás kifejezés ugyanis nem egyféle gyártási metódust takar, egyes típusai alapvetően különböznek egymástól árban, gyorsaságban, a készülék méretében és leginkább az elkészült tárgy minőségében.
A magánszemélyek számára legelérhetőbb készülékek az úgynevezett szálhúzásos módszert használják. Ilyenkor huzalként töltik a gépbe a műanyagot, amelyet az megolvaszt, és a nyomtatófej apró lyukain keresztül kipréseli (extrudálja) az egyre növekvő munkadarabra. Ez a módszer viszonylag olcsó (a megrendelők számára egyórányi működése négyezer forintba kerül), viszont a felbontása nem a legjobb. Az egymásra kerülő rétegek vastagsága minimum egy milliméter kell hogy legyen, ez pedig már szabad szemmel is látható lépcsőzetességet okoz a gömbfelületek mentén.
Teljesen más technikával működnek a pontosabb eredményt adó módszerek. Porszerű vagy folyékony alapanyagot visznek a tárgy felszínére. Ezután a terv által meghatározott területen megdermesztik, ráragasztják, a felesleget pedig eltávolítják. Ahogy lenni szokott, a minőség javulása együtt jár az ár növekedésével.
– A 3D-s nyomtatókkal már ma is mindent elő lehet állítani, amit más módszerekkel műanyagból készítenek. Később az asztali nyomtatókban használható alapanyagok köre biztosan kibővül majd a fémekkel és a porcelánnnal. Az igazán újszerű ebben a technológiában az, hogy a 3D-s nyomtató közvetlenül a tárgy számítógépen létrehozott térbeli modelljével dolgozik, ez pedig szinte határtalan lehetőségeket teremt a formatervezésben – folytatja Simó György. – A 3D-s nyomtatótechnológia azonban nem sorozatgyártásra van kitalálva. A fröccsöntéssel létrehozott tárgyak tömegével akkor sem versenyezhet majd árban és gyorsaságban, ha a jövőben megnő a 3D-s nyomtatóval készített tárgyak szériamérete.
Nem is célja ez. A háromdimenziós nyomtatás akkor válik előnyössé, amikor egy addig nem létező tárgyat kell létrehozni, amelyhez így értelemszerűen nem léteznek külön a gyártásra optimalizált gyártósorok. Nem csoda, hogy a 3D-s nyomtatás már hazánkban is évtizedek óta elterjedt a gyors prototípusgyártás céljára. A Free Dee egyik legújabb nyomtatott tárgya egy újratervezett kenuevező markolata, amelynek segítségével a sportolók tesztelhetik a lapát fogását. De az Erfaret Kft. kuncsaftjai között voltak olyan innovátorok is, akik olyannyira féltették prototípusukat az ipari kémkedéstől, hogy nem árulták el, mire szolgál majd a kinyomtatott tárgy.
Alapvető különbség a hagyományos gyártási módszerekhez képest, hogy a 3D-s nyomtató nem anyagelvétellel (faragással) hozza létre a tárgyat, hanem anyaghozzáadással. A tárgy belsejének sem kell tömörnek lennie, így a szükséges alapanyag akár negyven százaléka megtakarítható. Mégis azokon a területeken lehet igazi létjogosultsága ennek a technológiának, ahol különleges kritériumoknak kell megfelelni. Már ma is gyártanak 3D-s nyomtatással pontosan személyre szabott protéziseket, és sok más orvosi célú felhasználással is kísérleteznek. A NASA azt vizsgálja, hogyan tudná az űrben legyártani az űrállomáson használt készülékek alkatrészeit, amelyeket így nem kellene méregdrágán orosz űrhajókkal felvinni.
Amint a nyomtatott pisztoly esete is mutatja, az illegális tárgyak beszerzése és legyártása – elvileg – hamarosan nem lesz sokkal bonyolultabb, mint a filmek, zenék, számítógépes játékok illegális letöltése. Noha sokan felvetik, hogy hamarosan a formatervezés területén is hasonló szerzői jogi háború alakulhat ki, mint amilyen a mozifilmek, zenei albumok kapcsán évek óta folyik, valójában erre kicsi az esély. Egyrészt sokkal kisebb az iparág gazdasági ereje, emiatt nem képes olyan hatékony lobbitevékenységet kifejteni. Másrészt a potenciális felhasználók köre is korlátozott. Míg filmeket, zenét szinte mindenki néz, hallgat, e-könyveket sokan olvasnak, addig három dimenzióban nyomtatni akkor sem fognak sokan, ha lehetőségük lesz rá (az így elkészülő modellek ára miatt sem). Hogy milyen szerepet tölt majd be a térbeli nyomtatás a jövő gyártástechnológiájában, ma még kérdéses. Vannak, akik szerint teljes egészében leváltja majd a ma elterjedt módszereket, mások szerint megmarad az ipari innováció és az egyedi használati és dísztárgyakat tervezők eszközének.
Az amerikai diák feltalálóknak a washingtoni Fehér Házban évente megrendezett kiállításán néhány hete az egyik tizenhét éves fiú olyan mozgatható műkezet mutatott Obama elnöknek, amelyet 3D-s nyomtatóval készített. A kéz a kereskedelmi forgalomban kapható protézis nyolcvanezer dolláros árához képest 250 dollárba került. Az elnök az év elején még arról beszélt, hogy a 3D-s nyomtatásban ott a lehetőség, hogy forradalmasítsa a tárgyak gyártását az élet minden területén, és ezt a technológiát minden emberhez és minden iskoláshoz közelebb kell vinni. Sok amerikai iskolát fel is szereltek ilyen nyomtatókkal, de félő, hogy a nyomtatott fegyverek híre végül elsöpri a kezdeményezést. Ha a Liberator pisztoly uralja majd a technológiáról szóló híreket, félő, hogy a fegyvertartást korlátozni próbáló Obama számára politikailag kényessé válhat egy olyan technológia támogatása, amely potenciálisan fegyverhez juttathat minden erre fogékony iskolást.

2013. május 18.