Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 3.

Csontváz

Nagyon ritkán lehet igazságot tenni a kevéssé fejlett országokból a múltban nyugatra csempészett műtárgyak, régészeti leletek kérdésében. A lelőhelynek számító ország tulajdonaként követeli vissza őket, a leletet máig őrző múzeumok, magánszemélyek viszont úgy érvelnek, hogy náluk nagyobb biztonságban van a tárgy, amely az egész emberiség közkincse. Teljesen más a helyzet, ha nem a történelmi múlt ködébe vesző „leletmentésről” van szó, hanem nagyon is modern rablásról, csempészetről. Nem csoda, hogy ilyenkor nagyobb esély van a visszaadásra. Ez történt most is, amikor az amerikai vámügyi hatóságok visszaszolgáltattak egy nemrég lefoglalt szinte teljes Tyrannosaurus bataar csontvázat Mongóliának, amelynek területén évmilliókkal ezelőtt élt az állat, írja a Reuters. (A Tyrannosaurus bataar közeli rokona a sokkal híresebb rexnek.) Ez az eset azonban még mindig inkább a szabályt erősítő kivétel, hiszen megbecsülhetetlen mennyiségű, megkérdőjelezhető körülmények között nyugatra került őslénymaradvány van még – és vélhetően marad is – sok ezer kilométerre eredeti hazájától.



1,05
millió dollárért kelt el a most visszaadott dinoszaurusz-csontváz tavaly egy New York-i aukción. A leletet a floridai Eric Prokopi szállíttatta az Egyesült Államokba. Prokopi úgynevezett „kereskedelmi paleontológus”, dinócsontvázakat ad-vesz. Kevésbé udvarias módon csempésznek is nevezhetnénk.

70
millió évvel ezelőtt élt a Tyrannosaurus bataar. A paleontológusok egy része szerint bár rokonok, más rendszertani nembe kell sorolni, mint rokonát, a rexet. Ezért ők a Tarbosaurus elnevezést használják. Kisebb híres unokatestvérénél, de súlya így is elérte a hat tonnát, szájában pedig 60 fog sorakozott.

67
éve fedezték föl az első Tyrannosaurus bataar koponyát szovjet és mongol őslénykutatók a mongóliai Góbi sivatagban. Az akkori leletet azonban csak kilenc évvel később határozták meg új fajként. A bataar név a hős jelentésű mongol baatar szó elírásából származik.

2,4
méter magas a csontváz. Minthogy Tyrannosaurus-maradványokat eddig csak az Egyesült Államokban, illetve Mongóliában, Kínában találtak, több szakértőnek föltűnt, hogy az eladó azt állította, Angliából származnak.

7,3
méter hosszú a Tyrannosaurus az orrától a farka végéig. A csontváz szinte teljes, ami igen ritka, ezért a lelet meglehetősen értékes. A behozatalkor kiállított vámpapírokon azonban csak 15 ezer dolláros értéket tulajdonított neki a később vád alá helyezett Prokopi.

250
ezer dolláros óvadék letétele után Eric Prokopi, aki a büntetést enyhítendő bűnösnek vallotta magát lopásban, csempészetben, jelenleg az ítéletére vár. Mint kiderült, az elárverezett maradványokat az utóbbi nyolc évben csempészték ki Mongóliából, ahol 1924 óta törvény tiltja az ősleletek kivitelét, birtoklását, kereskedelmét. Prokopitól őrizetbe vételével egy időben sok más dinócsontvázat is lefoglaltak, és csak tippelni lehet, mennyi maradt elrejtve a hatóságok elől.



2013. május 25.