Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 3.

Szelidített motorosok

Száztíz évvel ezelőtt alapították a világ talán legismertebb motorkerékpár-gyártó cégét, a Harley Davidsont az amerikai Wisconsin államban lévő Milwaukeeban. A röviden egyszerűen Harleynak nevezett márka a XX. század egyik legkönnyebben azonosítható ikonjává vált, amit főként Hollywoodnak köszönhet. A stúdiók szakmányban gyártották a filmeket, amelyek a szabadság szimbólumát faragták a Harleykból. A fogyasztói társadalommal, a meghaladottnak kikiáltott társadalmi rendszer statikusságával szembeállított országúti száguldás toposza azonban még az amerikai környezetben is csalóka volt. A Harley Davidson motorkerékpárok ugyanis még tengerentúli mércével mérve is drágák. Így a valóságban csak azok engedhetik meg maguknak őket, akik élvezve a kapitalizmus áldásait meggazdagodtak benne, mielőtt megundorodtak volna tőle.


3
méter hosszú és 4,5 méter széles volt az a faház, amely alapításakor otthont adott a Harley Davidson cégnek. A vállalat neve a két alapító, William Harley és Arthur Davidson nevéből jött létre.

116
köbcentiméteres volt mindössze az első általuk épített motor, amelyet Harley már 1901-ben megtervezett, de csak két évvel később készült el. Amikor felismerték, hogy lejtőn fölfelé nem elég ez a kis motor, építettek egy 405 köbcentiméteres változatot, és ezt tekintik az első valódi Harley Davidson motornak.

3
motort tudott csak eladni az addig elkészült tucatból a Harley Davidson első ügynöke 1905-ben, a tényleges kereskedelmi forgalmazás kezdetén. A következő évben 50 motort, rá egy évre már 150-et gyártottak.

2
nagy amerikai motorkerékpár-gyártó cég vészelte át mindössze a nagy gazdasági világválságot, az Indian és a Harley Davidson. Az Indian azonban a válság elmúltával is nehézségekkel küzdött, és 1953-ban bezárt. Így a Harley megszakítás nélkül a legrégebben üzemelő motorgyártó.

750
köbcentiméter hengerűrtartalomnál nagyobb motorokat gyárt ma már szinte kizárólag a Harley Davidson. Az emberek többsége e nagy teljesítményű, hosszú országúti utazásokhoz tervezett járművekkel azonosítja a céget. Pedig újra és újra próbáltak betörni a kis teljesítményű motorok sokkal nagyobb piacára is, kevés sikerrel. A bőrdzsekis harleysok vélhetően szívrohamot kaptak volna, ha Audrey Hepburn egy Harley robogón romantikázik a Római vakációban.

5,31
milliárd dollár volt a cég forgalma 2011-ben, ehhez világszerte 235 188 új motort adtak el. A Harley Davidson magyar képviseletének honlapja szerint a legolcsóbb 2013-as modellek alapára 7000 eurónál (2,1 millió forint) kezdődik, de választhatunk 32 600 eurós (majdnem tízmillió forint) példányt is, az extrákat nem számolva.

40
millió dollár bevételre tesz szert évente a cég a logója licenceléséből és a márkához kapcsolódó legkülönfélébb ajándéktárgyak értékesítéséből. Bár ez mindöszsze a teljes éves bevétel 0,8 százalékát teszi ki, de a mindenhol jelen lévő Harley Davidson-os embléma reklámértéke felbecsülhetetlen jelentőségű a motorok eladásában.

2013. április 13.