Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 4.

Égi bicikli

Burleszkfilmek megszokott jelenete: a főhős levegőbe emelkedik a biciklijére szerelt propellerek, esetlen szárnyak segítségével, majd a reménytelen pedálozás dacára egy méterrel arrébb lezuhan. A burleszk most a valóságba is beköltözött, hiszen a minap felszállt az első pusztán emberi izomerővel meghajtott helikopter. A repülés feltalálása előtti évszázadokban a repülő szerkezetek hajtóműveként – más lehetőség híján – csak az emberi testet tudták elképzelni a Leonardo da Vincihez hasonló gondolkodók, akiket manapság valószínűleg jövőkutatóknak nevezhetnék. Terveik azonban csak a pergamenlapokon váltak valóra, a gyakorlati megvalósítás – részben a szükséges anyagok, alkatrészek, részben az elméleti hiányosságok miatt – sokáig váratott magára. Most azonban egy kanadai kutatócsoport (amelynek neve – Aerovelo, franciául: légi bicikli – jól érzékelteti a találmány mibenlétét) elnyerte az évtizedekkel ezelőtt kiírt és a helikopter feltalálójáról elnevezett Szikorszkij-díjat.



33
évbe telt, míg végre elnyerte valaki a múlt évezredben az első ember hajtotta helikopter kifejlesztésére meghirdetett Szikorszkij-verseny fődíját, írja a Huffington Post. Az Aerovelo-csapat sikeres repüléséről készült filmfelvételt a Tinyurl.com/helikopterbicikli címen tekinthetik meg.

60
másodpercig kell tartani az ember hajtotta helikoptert a díj kiírásában lefektetett szabályok szerint. Az egyperces repülés közben pedig – legalább egy pillanatra – el kell érni a három méter magasságot.

29
centiméteren múlott, hogy sikeres lett a csapat repülése. A helikopter maximális emelkedése ugyanis csak 329 centiméter volt. A szabályoknak azonban ez tökéletesen megfelelt.

10
méterre sem távolodott el vízszintes irányban a helikopter a felszállás helyétől. Hosszú utazásra nem is nagyon lett volna lehetősége, minthogy a tesztet a kéretlen széllökések kiküszöbölése érdekében egy Ontario állambeli fedett (műfüves) futballpályán hajtották végre.

20,42
méter átmérőjű rotorok emelték a (nem igazán) magasba az Aerovelo helikoptert, méghozzá négy. A propellereket négyzet alakban helyezték el a vázon, így a teljes szerkezet 57,91 méter széles lett. Ezzel ez a világ legnagyobb, felszállásra képes helikoptere.

52
kilogramm mindössze a jármű tömege. Ahogy az alternatív meghajtású járműveknél általában, itt is eszszenciális jelentősége volt a csekély tömegnek. Vélhetően a pilótát is úgy választották ki, hogy minél soványabb legyen.

2
korábbi próbálkozónak sikerült csupán hosszabb-rövidebb ideig repülni képes helikoptert alkotnia a díj 1980-as kiírása óta. 1989-ben egy amerikai csoport nyolc másodpercig, 1994-ben pedig japán versenytársa húsz másodpercig tudta alkotmányát a levegőben tartani.

250 ezer
dollár a Szikorszkij-díj nyertesének pénzjutalma. A kitüntetést odaítélő helikoptertudományi társaság vezetője szerint az elismerés remélhetőleg a „függőleges repülés innovátorainak” következő generációit is motiválja.



2013. július 20.