Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 1.

Az erő szalagjai

Nancy Brennan állatorvos büszkén újságolja az újságíróknak, hogy ő alkalmazza először a Kinesio Tape-et lovakon. Szerinte a három-öt napra a lovak hátára ragasztott rózsaszín szalagok leveszik a terhet a fájdalomérzékelő idegsejtekről, így csökkentik a lovak fájdalmát. Ennél még fontosabb, hogy megemelik a bőrt, ezáltal helyet biztosítanak az alatta lévő őssejtek működéséhez. Az őssejtek pedig meggyógyítják a ló sérüléseit. Az utóbbi évek őssejtekkel kapcsolatos csalódásai miatt az ember azonnal gyanakodni kezd a dolog komolyságát illetően.


A Kinesio Tape mindent elsöprő sikere a profeszszionális marketingnek köszönhető. Bár nem új találmány – egy Kasze Kenzó nevű japán csontkovács fejlesztette ki a hetvenes években –, és a japán sportolók már az 1988-as szöuli olimpia idején is használták, mégis csak négy éve, a pekingi olimpián robbant be a köztudatba. Akkor a forgalmazók ötvenezer tekercset adtak ingyen szerte a világon a sportolóknak. A számításuk bejött. Azóta a televízióban nap mint nap látni a sokszor példaképnek tekintett atlétákat, bőrükön az összetéveszthetetlen színű szalagokkal. Amikor az idei labdarúgó-Európa-bajnokság elődöntőjében az olasz Mario Balotelli gólt lőtt a németeknek, kevesen beszéltek a találat technikai kivitelezéséről. A futball legújabb sztárja ugyanis (a szabályokat megszegve) levette a mezét, és azóta ikonikussá vált pózban feszítette be összes izmát. Hátát pedig három kék ragasztószalag díszítette, emberek milliárdjaihoz eljuttatva a Kinesio Tape ingyenreklámját.
De mitől különleges ez az akrilragasztóval fedett pamutcsík?
– A Kinesio Tape funkciója attól függ, hogy milyen technikával ragasztjuk föl. Önmagában semmiféle hatóanyagot nem tartalmaz. Úgy van azonban kiképezve ez az elasztikus ragasztószalag, hogy bizonyos izmok, ízületek működését segítse. Ezenkívül ingerli a bőr érzékelőreceptorait, ezáltal fájdalomcsillapító és keringésjavító hatása is van – válaszolja kérdésünkre Szikra-Mezey Csaba, az olimpiai negyedik helyezett férfi-kézilabdaválogatott vezető fizioterapeutája, aki oktatja is a Kinesio Tape szakszerűnek tartott felragasztását. – A felhelyezési technikák között van olyan, amely lazítja az izmokat, van olyan, amely éppen az izomtónust segíti. Az ödémákat is csökkenthetjük, az idegi működést is stimulálhatjuk vele. Vannak olyan betegségek, amelyek kezelésében hihetetlenül jó és azonnali hatás érhető el a segítségével. Nem csodaszer, meg kell találni a helyét a sportban és a gyógyításban.
Az biztos, hogy nem csodaszer. Az előnyeire vonatkozó állításokat pedig mindeddig kevés tudományos kísérlet erősítette meg, az ezek eredményeiből kirajzolódó összkép pedig nem túl kedvező a Kinesio Tape-re nézve. Az Aucklandi Műszaki Egyetem sport- és rekreációtudományi tanszékének munkatársai újraelemezték az elasztikus szalagok hatásosságát vizsgáló tanulmányokat. Bár 97 Kinesio Tape-pel foglalkozó tudományos cikket találtak első körben, többségükről kiderült, hogy a benne leírtak értelmezhetetlenek, mert nem feleltek meg a tudományos vizsgálatokkal szemben támasztott követelményeknek (például nem teszteltek bennük kontrollcsoportot). Így mindössze tíz vizsgálat eredményeit tudták újraelemezni, és csak egy olyat, amelyben valóban sérült sportolót vizsgáltak.
– Gyakorlatilag nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a Kinesio Tape csökkentené a fájdalmat. Kevés a minőségi bizonyíték arra is, hogy jobb lenne, mint más elasztikus kötözési eljárások az izmok és a vázrendszer támogatására – nyilatkozta lapunknak Kelly Sheerin, a kutatás vezetője. – Éppen most fejeztünk be egy ennél is átfogóbb tanulmányt a Kinesio Tape-ről, de nem változtak az eredmények. A használatának talán van némi, rövid ideig tartó pszichológiai hatása, de a jól megtervezett vizsgálatok szerint ez sem tart sokáig.
A mozgást segítő hatásról szóló eredmények tehát ellentmondásosak, és bár voltak az erősítést bizonyító tanulmányok, az sem egyértelmű, hogy az izomzatra gyakorolt hatás hasznos-e vagy káros – értékeli az eredményeket a WebMD orvosi szakportál. A Kinesio Tape alkalmazási területeit böngészve hamar az ezotéria területére tévedhetünk. A különböző színű szalagok például az állítások szerint nem csak a feltűnőség folyamatos megújítását szolgálják.
– A különböző színek mögötti elmélet szerint például a piros vagy a fekete dinamikusabb, erősebb, azokkal erősíteni lehet az alattuk lévő izomzatot. Ezzel szemben a világoskék szalagoknak lazító hatásuk van, így azokat a lazító célú ragasztásnál érdemes használni – mondja Szikra-Mezey Csaba. – Ezzel kapcsolatban vannak kétségek, nem mindenki hisz a színdinamikában. Az eltérő színű szalagok egyébként semmiben sem különböznek egymástól.
A megegyező mechanikai tulajdonságú, mindöszsze más színű szalagokat övező miszticizmus is arra utal, hogy a Kinesio Tape hatása nem kis részben pszichológiai jellegű. Olyan placebo, amelyet nem kell lenyelni, hanem bőrön keresztül is hat. És ezt a hatást nem szabad lebecsülni. A sportolókat nem érdeklik a tudományos bizonyítékok (illetve azok hiánya). Ha a társaiktól jókat hallanak egy eszközről, akkor kipróbálják, és ha úgy érzik, hogy jó, akkor használni fogják, vélekedik az amerikai National Public Radio honlapja. Sok szakértő szerint a szakszerű felhelyezés alapvető fontosságának hangsúlyozása is a pszichológiai hatást készíti elő. A sportolók meccs előtt hosszú időt szánnak arra, hogy magukra ragasszák a szalagot, amely sokuknál mára kihagyhatatlan rítussá vált. A Kinesio Tape segítségével „felkészülnek a harcra”.
A színek pedig divatot teremtettek. Régebben a sportolók, amikor csak tehették, igyekeztek elrejteni befáslizott testtájaikat, hogy ellenfeleik ne meríthessenek erőt a másik gyengeségének látványából. A színes, szándékosan feltűnő szalagokat azonban az atléták mintha éppen a ruha alól kivillanó testrészeikre ragasztanák. Minthogy ő és az ellenfél is hisz a Kinesio Tape hatásosságában, a felragasztott csík fegyver a pszichológiai hadviselésben: megvédi viselőjét a fájdalomtól, és erősíti izmait.
De elszántságát mindenképpen.

2012. szeptember 8.