Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. december 1.

Szakállas ismeretterjesztés

Talán generációs jellegzetesség, hogy a mai fiatal felnőttek legélénkebb gyermekkori élményei általában a televízióban látott rajzfilmekhez, természetfilmekhez kötődnek. A Facebookon lévő több száz tagú csoport tagjai azon a vasárnapon nézték a Walt Disney bemutatja című rajzfilm-összeállítást, amikor megszakították az adást, mert elhunyt Antall József miniszterelnök. A Kacsamesék, Csipet csapat és társaik közül azonban kiemelkedik egy francia sorozat, amelynek az elmúlt húsz évben semmit sem csökkent a népszerűsége: az Egyszer volt… az élet.
A Manó Könyvek most a sorozat figuráival illusztrált gyermekenciklopédiát adott ki, amelynek témája természetesen az emberi test felépítése és működése. Emellett megjelent az emberiség történelmével foglalkozó testvérsorozat, az Egyszer volt… az ember enciklopédiaváltozata is. A két kötet alapjául szolgáló rajzfilmeket manapság az edutainment (szórakoztatva oktató) művek közé sorolnák, de alaposságukkal kiemelkednek az átlagból. A sorozatok atyjának, Albert Barillének különleges érzéke volt ahhoz, hogy úgy készítsen szórakoztató történeteket a gyerekeknek, hogy eközben az átadott tudás értéke semmit sem csorbul.
Ugyanez igaz a könyvváltozatra is: nagyon szőrszálhasogatónak kell ahhoz lennünk, hogy bele tudjunk kötni a kötetekbe foglalt történelmi vagy biológiai információba. Hiába testesítik meg a sejteket, kórokozókat (illetve történelmi alakokat) ugyanazok az állandóan vissza-visszatérő figurák, hiába van ott minden történet, életműködés irányítójának szerepében a nagy szakállú Mester, ha elfogadjuk a formátum kereteit, és lebontjuk a történetek metaforikus burkát, legbelül akkurátus tudományt találunk.
Fontos azonban szem előtt tartani, hogy e kötetek, ahogy a címükben szereplő enciklopédia szó is utal rá, nem a rajzfilmsorozatok tökéletes átiratai (aki ezeket keresve vásárolja meg őket, csalódhat). Nem történeteket találunk bennük, hanem szócikkeket, szövegdobozokat, kérdéseket és válaszokat. Mindezeket természetesen a jól ismert figurák, az erekben vonuló vörösvértestek, az űrhajókon röpdöső immunsejtek és a nagy ollókkal vagdosott DNS-szalagok színesítik.
(Egyszer volt… Az emberi test képes enciklopédiája; Az emberiség történetének képes enciklopédiája. Ford.: Bayer Antal, Aczél Ferenc és Horányi Krisztina. Manó Könyvek, Budapest, 2015. Mindkét kötet ára: 4990 forint.)

2015. október 31.