Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. december 1.

Légdeszka a jövőből

Marty McFly érkezése az utóbbi napok legnépszerűbb témája volt a Facebookon. Az illető fiatalember nem valós személy, hanem a Vissza a jövőbe című fantasztikus kalandfilmsorozat Michael J. Fox által alakított főszereplője, aki a második epizódban a távoli – legalábbis a film 1989-es forgatásakor távolinak tetsző – 2015-be utazik. Pontosabban 2015. október 21-én érkezik meg az időgéppé átalakított DeLorian sportkocsival.

A film készítői a szokásos klisék szerint képzelték el a jövőt: repülő autókkal, öntisztító ruhákkal, magukat befűző cipőkkel és mindenekfelett a gördeszkákat múlt időbe tévő, föld fölött lebegő légdeszkákkal.
Ritkán van alkalmunk a jövőről alkotott előrejelzéseket ellenőrizni, nem csoda hát, hogy sokan kaptak az alkalmon. Egyikük volt a tudományos témákkal foglalkozó holland újságíró, Diederik Jekel, aki az általános fizikai kérdések és a hétköznapok kapcsolatát bemutató könyvében egy fejezetet szentelt a témának. Míg a repülő autók és a magukat tisztító ruhák kérdését gyorsan letudja annyival, hogy valami hasonló prototípus alakban létezik ugyan, de nem terjedt el, a légdeszka már sokkal jobban megmozgatta a fantáziáját. A lebegő alkalmatosság példáját használja arra, hogy a világot mozgató nagy erők, az elektromágnesesség, az atomokat összetartó energiák és a gravitáció kapcsolatáról elmélkedjen, vagy a szupravezetés, az ellenállás és a hőmérséklet kapcsolatát tárja föl.
Nem állítjuk, hogy e kötet bármilyen tekintetben is forradalmi lenne. Miközben néhány éve az efféle könyvek bemutatásakor még gyakran írtuk, hogy nagy a hiány az olyan magyar nyelvű kiadványokból, amelyek a laikusok számára teljesen érthetetlen és haszontalannak tűnő fizika vagy matematika és a köznapi problémák összefüggéseire világítanak rá, ma már nem ez a helyzet. Sőt, szinte túlkínálat van az egymáshoz igen hasonló témaválasztású és minőségű könyvekből.
A könyvben a zsebben folyton összegubancolódó fülhallgatózsinór és az újra össze nem álló, feltört tojás példáján keresztül megjelennek az entrópia, a felmelegedő biciklipumpa és a lehűlő dezodorosflakon kapcsán a gáztörvények, a sziréna hallható hangmagasságának változásán keresztül pedig a Doppler-effektus. Teljesen releváns példák, és a szöveg szakmailag is kifogástalan. Annak azonban, aki már olvasott fizikai ismeretterjesztő írást vagy látott hasonló műsort a tévében, sok helyen közhelyszerűnek hathat.
(Diederik Jekel: Szabotázs a hátizsákban – és más mesék fizikából. Ford.: Fenyves Miklós. Typotex Kiadó, Budapest, 2015. Ára: 2990 forint.)

2015. november 14.