Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 4.

Talált, süllyedt

Szeretjük hinni, hogy az óceánok több ezer méteres mélységei még érintetlenek. Nos, úgy tűnik, ezek sem tökéletesen azok. Noha az óceáni meder nagy része ismeretlen az ember számára, ez nem jelenti azt, hogy ipari tevékenységünk nem érezteti ott is hatását. Az óceánba szórt temérdek szemét lassanként egyre mélyebbre süllyed, miközben anyagai lassan bomlani kezdenek. A felszabaduló vegyületek pedig olyan fajokat mérgeznek, amelyek létezéséről nem is tudunk. A kaliforniai Monterey-öbölben működő tengerkutató intézet (MBARI) munkatársai évtizedek munkája során készített tenger alatti filmet bogarásztak végig, és összeszámolták, mennyi szemetet látnak a képeken. Az eredmény megdöbbentő és egyben elszomorító.



18 000
órányi víz alatti videofelvételt néztek végig a kutatók, amelyet a kutatóintézet távirányítású robot-tengeralattjárói készíttek. A felvételeken emberi eredetű tárgyakat, autógumikat, műanyag zacskókat, halászeszközöket kerestek.

22
év filmes termése ez a 18 ezer órányi videó, olvasható a Scientific Americanben. Az utóbbi két évtizedben hatalmas fejlődésen mentek keresztül a távvezérléssel irányítható tengeralattjárók. A tenger mélyének felfedezése, hasonlóan a távoli bolygók meghódításához, várhatóan rájuk hárul a jövőben is, hiszen tökéletesen helyettesítik az emberes küldetéseket.

200
kutatási célú merülést végeznek minden évben az MBARI tudósai. A kutatás mikéntjéről és a felfedezett hulladékokról a tinyurl.com/tengeriszemet címen találhatnak videót olvasóink.

4000
méter mélyen is találtak szemetet a tengerfenéken. A korábbi hasonló kutatások során távolról sem merültek ilyen mélyre. E vizsgálat előzményében például a legmélyebben talált hulladék mindössze 365 méter mélyen feküdt.

1500
emberi tevékenységre utaló tárgyat találtak összesen a felvételeken, ebből 1150-et a Monterey-öböl területén. A talált szemét harmadát a műanyag tárgyak tették ki, amelyek fele nejlonzacskó volt. Általánosságban elmondható, hogy a hulladék összetétele semmiben sem különbözött a szárazföldi szeméttelepek tartalmától.

2000
méter mélyen találták a legtöbb szemetet, amelyek eloszlása korántsem volt véletlenszerű. A tengeráramlások és a tengerfenék domborzata miatt a szűk kanyonokban csapdába esnek az autógumik, hajókötelek, üdítősdobozok, és szabályos tenger alatti szeméttelepek jönnek létre.

10 000
konténer esik le minden évben a teherhajókról a becslések szerint. Ezek többsége elsüllyed, a tengerfenéken köt ki. Az MBARI robot-tengeralattjárója 2011-ben fedezett fel egy ilyen konténert 1300 méter mélyen, amely hét évvel korábban esett vízbe egy viharba került hajóról, 23 társával együtt. Az MBARI kutatói most a konténer hosszú távú ökológiai hatásait vizsgálják. A merüléseket a hajó tulajdonosától kapott 3,25 millió dolláros kártérítésből finanszírozzák.

2013. augusztus 10.