Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 3.

Szigetelés

Fél évszázada zárta be kapuit a világ talán leghíresebb börtöne a San Francisco mellett lévő Alcatraz-szigeten. Pontosabban nem zárták be végleg, csak a rabokat költöztették ki onnan, a létesítmény azóta az egyik leglátogatottabb turistaszenzáció Amerikában. Működése idején a legnotóriusabb gazfickóknak biztosított (általában élethosszig tartó) hajlékot. A börtön hírnevének szerves része, hogy bizonyítottan egyetlen fogvatartott sem tudott onnan élve megszökni. Azért fontos a bizonyítottan szó, mert volt néhány eset, amikor nem sikerült kihalászni a tengerből a szökevények holttestét, és örökre eltűntek a hatóságok látóköréből. E szökéseknél csak feltételezik, hogy vízbe fúltak a foglyok, vagy (az összeesküvés-hívők legnagyobb gyönyörűségére) pontosan tudják, mi történt velük, de elhallgatják a nyilvánosság elől. A sikeres szökési próbálkozásokat gyanítók állítását erősítheti, hogy a börtön bezárásáról közvetlenül a leghíresebb kísérlet után határoztak. Erről az esetről hollywoodi film is készült Clint Eastwood főszereplésével, amelynek címe: Szökés az Alcatrazból.



29
éven keresztül működött mindössze polgári börtön az Alcatraz-szigeten, 1963. március 21-i bezárásáig, olvasható a The Huffington Postban. Kezdetben, az 1860-as évektől katonai erőd állt a szigeten, majd 1910–12 között börtönt építettek, ahová katonai elítélteket szállítottak. 1934-ben vette át a polgári büntetés-végrehajtás.

312
elítéltet tudott befogadni a börtön. Általában a legsúlyosabb bűnök elkövetőit szállásolták el az Alcatrazban, illetve azokat, akiket más, kevésbé szigorú börtönök nem tudtak kezelni. A leghíresebb bentlakó Al Capone volt, aki öt évet töltött a börtönszigeten.

2,7
méter hosszú, 1,5 méter széles és 2,1 méter magas volt itt egy átlagos cella. A fekete elítélteket (a kor általános szokásának megfelelően) elválasztották a fehérektől. A börtön fő folyosóit híres amerikai utcákról nevezték el, például a Broadwayről vagy a Michigan sugárútról.

14
szökést kísérelt meg összesen 36 fogoly (ketten kétszer is próbálkoztak). A 36 szerencsét próbáló közül 23-at elfogtak, hatot lelőttek, ketten megfulladtak, ötöt pedig „eltűntként, vélhetően megfulladtként” tartanak nyilván. Az 1962. júniusi (talán sikeres) kísérletet minden idők legtökéletesebben megtervezett szökésének tartják.

60
családtagjuk élt a hajdani börtönőröknek a szigeten épített szolgálati lakásokban közvetlenül a bezárás előtt. A bezárás ötvenedik évfordulójára meghívott egyik ott lakó elmesélte a Fox Newsnak, furcsa volt, hogy minden reggel hajóval kellett mennie a szárazföldön lévő iskolába, de más tekintetben (nem elítéltként) nem volt rendkívüli az Alcatraz-szigeten élni.

1,5 millió
turista látogatja meg évente a múzeummá átalakított börtönt. A látogatókat egykori börtönőrök és gyermekeik kalauzolják. Ők csak az Alcatraz derűs oldalát tapasztalták meg. Sosem láttak egy rabot sem, csodálatos kilátásban volt részük, és sosem kellett zárniuk a bejárati ajtót.

2013. március 30.