Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 3.

Számkivetve

Vélhetően nincs még egy eltűnt repülő a világon, amelyet annyit kerestek volna, mint a leghíresebb és egyik legelső női pilóta, Amelia Earhart elveszett gépét. Az elmúlt évtizedekben expedíciók sora indult a katasztrófa vélt helyszínére, hogy a kor legmodernebb technikai vívmányait bevetve próbálja megtalálni a pilótasztár gépének maradványait. Persze e kutatók többsége (akiket, bármely furcsa, leginkább régésznek lehet nevezni) valószínűleg nem a felfedezés tudományos értéke, inkább a siker esetén joggal várható médiafelhajtás és busás jövedelem reményében keresi ezt az egyetlen repülőt. Az egyik kutatócsoport – sokadjára – most világgá kürtölte, hogy ezúttal tényleg megtalálták a roncsot. Noha a gép, illetve Earhart és navigátorának földi maradványai egyelőre nincsenek a birtokukban, de az óceán fenekének letapogatásakor érdekes anomáliát (a környező medertől való eltérést) találtak, amely állításuk szerint a repülő lehet.



76
évvel ezelőtt, 1937. július 2-án tűnt el Amelia Earhart és navigátora, Fred Noonan a Csendes-óceán délnyugati térsége felett, miközben megpróbálta körberepülni a földet az Egyenlítő mentén, írja a Discovery Channel honlapja.

184
méter mélyen, a csendes-óceáni szigetországhoz, Kiribatihoz tartozó lakatlan sziget, Nikumaroro partjainál különös tárgyat találtak a kutatók a tengerfenéken, miközben szonárral vizsgálták át a mélységet.

560
kilométer távolságban van ez a helyszín Earhart kétmotoros repülőgépe, az Electra úti céljától, a Howland-szigettől, jelentették be a Történelmi Repülőket Felkutató Nemzetközi Csoport (angol rövidítéssel: TIGHAR) nevű szervezet illetékesei. A szervezet már régóta próbál az Electra nyomára bukkanni.

6,6
méter hosszú, hosszúkás tárgyat fedeztek föl a szonárképeken a kutatók. Minthogy hasonlót semelyik másik felvételen nem láttak, arra gyanakszanak, hogy ember alkotta tárgy lehet. Minthogy a Lockheed gyártmányú Electra gépek eredetileg 11 méter hosszúak voltak, ez a tárgy legjobb esetben is csak egy darabja lehet a repülőnek.

3
hónappal az eltűnés után egy brit gyarmati tisztviselő készített egy fényképet a Nikumaroro szigeten, amelyen (egy vízből kiemelkedő korallszirten) az Earhart után kutatók az Electra néhány maradványát vélik felfedezni.

10
expedíciót is indított a TIGHAR, hogy megtalálják az időközben vélhetően az óceán mélyére sodródott roncsokat, mindeddig eredménytelenül. Az internetre feltöltött szonárképeken azonban valaki észrevette a most bejelentett anomáliát, alig néhány méterre a korábbi kutatások helyétől.

5
napig küldhetett legalább segélykérő hívást a feltételezések szerint sikeres kényszerleszállást végrehajtott Earhart a Nikumaroro szigetről. Mire az amerikai haditengerészet mentőhajói a térségbe érkeztek, a roncsokat már nem találták (a korallszirten rekedt alkatrészeket nem vették észre). A számkivetett Earhart és társa sorsa azóta is ismeretlen.

3
millió dollárra lenne most szüksége a TIGHAR-nak ahhoz, hogy a helyszínen vizsgálják meg a szonárfelvételen látott tárgyat. A mostani bejelentés is a pénzgyűjtés része lehet. A vezető szerint „ez sok pénz, de Amelia megtalálása megér ennyit”.

2013. június 8.