Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 1.

Robotrégész

Számok nyelvénA robotrepülők aranykorukat élik. A gyermekbetegségeiket kinőtték, a technikai fejlődés mára eljutott arra a szintre, hogy ezeket az eszközöket nem lehet többé gyermekjátéknak tekinteni. A terepi alkalmazásukat – ahogy sok más technikai újdonság esetében is – azonban mindeddig kisajátította a hadsereg és más rendvédelmi szervek. Szerte a világon törvények gátolták a katonai célokra is alkalmas szerkezetek forgalmazását, működtetését. Csak mostanában kezdik engedélyezni polgári alkalmazásukat, nem csoda hát, ha újabb és újabb területeken veszik át az ember feladatait. Az amerikai Vanderbilt Egyetem régészei most egy, a XIX. században rejtélyes okokból elnéptelenedett perui romvárosról készítenek térhatású (divatos rövidítéssel: 3D-s) térképet a táj fölött repkedő robotrepülők segítségével. A rendszer különlegessége, hogy a kezelőnek nem kell a feladat minden apró részletét távirányítással befolyásolnia, a repülőben üzemelő számítógép többé-kevésbé „tudja, mi a dolga”.



2-3
évig tart általában, míg hagyományos régészeti, térképészeti módszerekkel feltérképezünk egy akkora területet, mint ahol most dolgozunk, idézi a kutatást vezető Steven Wernke archeológust a Phis.org tudományos internetes portál. És ekkor az elkészült térkép még csak kétdimenziós, tehát nem látszanak rajta a domborzat és a tereptárgyak kiemelkedései.

8-10
percig tart ugyanez a munka a robotrepülőnek. Bár az interneten bárki által elérhető műholdképek korában talán furcsa lehet, hogy miért nem a szatellitfelvételeket használják, a kutatók szerint az alig néhány méter magasan repülő robotok fotói még mindig sokkal nagyobb felbontást és jobb képminőséget eredményeznek.

80
centiméter a robotrepülő szárnyfesztávolsága. Szárnyainak szélessége megegyezik a törzse hosszával, tehát a teljes gépet két nagy szárny alkotja. Két propeller hajtja, az elkészített digitális képeket a röptetés végeztével lehet róla letölteni. Ezekből a mozaikdarabkákból áll össze a térkép.

25
amerikaifutball-pálya nagyságú körülbelül a feltérképezendő terület (nagyjából 13 hektár). A régészek szerint a robotrepülő-rendszert olyan egyszerű működtetni, hogy nem szükséges, hogy mérnökök, technikusok hada felügyelje a munkát. Éppen ez teszi a térképezésnek ezt a formáját megfizethetővé.

440
évvel ezelőtt, a gyarmatosítás idején épült egy korábbi inka település romjaira az a falu (hajdan Mawchu Llacta néven ismerték), amelyet most feltérképeznek. Lakói eddig ismeretlen okból a XIX. században mind egy szálig elköltöztek, olvasható a New Scientistben.

45
perc gyalogútra vannak Mawchu Llacta romjai a legközelebbi lakott településtől, Tutitól. A hagyományos, időigényes régészeti munka felgyorsítása nem (csak) a kutatók lustasága miatt fontos. A változóban lévő éghajlat, az esőzések és a szárazságok kiszámíthatatlan váltakozása miatt ugyanis a régészeti jelentőségű lelőhelyek történelmi léptékben villámgyorsan változnak. Félő, hogy a dokumentálatlanul maradt értékek örökre elvesznek az emberiség számára.



2012. augusztus 11.