Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 1.

Retúrpillangó

Sok lepkefaj költözik melegebb déli tájakra a tél közeledtével a vándormadarakhoz hasonlóan. Ők is gyakran sok ezer kilométert repülnek, ami különösen apró termetüket tekintve figyelemre méltó teljesítmény. Az Egyesült Államokban honos pompás királylepkéről (ismertebb nevén Danaida-lepkéről) közismert, hogy az amerikai kontinensen ingázik, de van egy nálunk is honos, már-már közönségesnek mondható faj, amely hasonló útra vállalkozik minden évben. A bogáncslepkék vándorútja azonban egészen mostanáig a kutatók előtt is rejtély volt. Noha a tavasszal délről Angliába költöző pillangókat régóta ismerősként fogadták az ottani rovarászok, őszi vándorútjukról alig volt fogalmuk. Azt sem zárták ki egészen eddig, hogy nem is mennek vissza, és angliai vándorlásuk csak egyirányú. Az új felfedezést laikus „lepkevadászok” megfigyelései segítették, a kutatók szerint a gyakran civil tudósoknak hívott segítőkész emberek minél hatékonyabb bevonása forradalmasíthatja azokat a vizsgálatokat, amelyekben rengeteg, különösebb szakképzettséget nem igénylő munkát kell elvégezni egymástól távoli helyszíneken.



60 000,
angol civil tudósok által beküldött bogáncslepke-megfigyelés adatait értékelték Constantí Stefanescu és munkatársai a spanyolországi granollersi természettudományi múzeumban. 2009-ben különösen nagy tömegben vándoroltak a bogáncslepkék az Egyesült Királyság légterében, ez adott alkalmat a rengeteg megfigyelésre.

10 000
önkéntes vett részt a kutatóprogramban. A lepkemegfigyelők Anglia minden részéről jelentették a bogáncslepkék tavaszi megérkezését, de őszi dél felé vándorlásukra pusztán az ő jelentéseikből sem derült volna fény.

500
méternél is magasabban repülnek a bogáncslepkék dél felé – derült ki a civil megfigyelők jelentéseinek és a rovartömegek vizsgálatára kifejlesztett radarok adatainak összevetéséből. A radarmegfigyelések alapján a legbátrabb pillangók ezer méter magasságig is fölmerészkednek.

50
kilométert is képesek megtenni óránként a dél felé tartó lepkék. Éppen azért emelkednek nagy magasságba, hogy ott meglovagolhassák az előnyös szeleket.

2
hullámban, augusztusban és októberben indulnak déli vándorútra a nyarat Angliában töltő bogáncslepkék. Ők a tavasszal érkezett rovarok utódai. A magasban fújó szelek segítségével kétszer akkora végsebességet érhetnek el, mint anélkül.

15
millióval több bogáncslepke hagyja el ősszel az Egyesült Királyságot, mint amennyi tavasszal érkezik. A 11 millió észak felé repülő pillangó nyáron meglehetősen szapora életet él, így 26 millió leszármazottja kerekedik vándorútra ősszel. A nagy tömegre szükség is van, hiszen a végeláthatatlannak tűnő utazás során jelentős részük elpusztul.

14 500
kilométeres utat tesznek meg egyes bogáncslepkék Afrika trópusi vidékei és az északi sarkkör között. Ez a távolság a kétszerese a pompás királylepkék vándorútjának.

2012. november 24.