Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 1.

Privát sárkány

Október 10-én magyar idő szerint a déli órákban sikeresen kapcsolódott a nemzetközi űrállomáshoz a SpaceX amerikai űrhajózással foglalkozó magáncég Dragon (sárkány) elnevezésű űrhajója. Ez a Dragon második sikeres dokkolása az űrállomáson, de most szállított először hasznos terhet. Sokan az űrhajózás újabb mérföldkövének tekintik az eseményt, hiszen ez volt az első alkalom, amikor magánűrhajó „éles” helyzetben is sikeres küldetést hajtott végre, és eljutott az űrállomásra. Optimista kommentárok szerint ez a siker megnyitja az utat a kereskedelmi űrhajózás felé. Minthogy a tehetős országok (főként az Egyesült Államok) kormányai láthatóan elfordultak az űrhajózástól, és nem szívesen adnak újabb vagyonokat a NASA-nak és más űrügynökségeknek, a magánbefektetők beszállása látszik az űrutazások egyetlen lehetséges mentsvárának. A magánűrhajók pénzt takarítanak meg a NASA-nak (áttételesen az amerikai kormánynak), ezért az ügynökség szerződést kötött a SpaceX-szel az űrállomás rendszeres utánpótlásának szállítására.



9
méterre közelítette meg a Dragon űrhajó a nemzetközi űrállomást, miután robotpilótája néhány alkalommal módosította a pályáját. Ezután párhuzamosan sodródott vele az űrben, miközben az űrhajósok ellenőrizték, hogy minden rendben van-e.

402
kilométeres magasságban keringett ekkor a Föld fölött a nemzetközi űrállomás és vele együtt a Dragon is. Az űrállomás legénységének japán tagja megragadta a csepp alakú űrhajót egy robotkarral, és közelebb húzta. A dokkolás magyar idő szerint szerdán 12.56-kor történt meg. A start azonban nem volt zökkenőmentes.

9
hajtóműve van a Dragont Föld körüli pályára állító Falcon (sólyom) nevű hordozórakétának, de vasárnapi kilövésekor az egyik elromlott. Az automatika észlelte a hibát, leállította a hajtóművet, a többit pedig úgy programozta át, hogy az űrhajó tartsa az irányt.

30
másodperccel lassabban érte el emiatt a Dragon a kijelölt keringési magasságot. Bár az elsődleges feladat, az űrállomással való összekapcsolódás sikerült, a másodlagos teher, egy műhold a tervezettnél alacsonyabb pályára került. Kétséges, hogy így működőképes lesz-e.

363
kilogramm hasznos terhet szállított a Dragon az űrállomásra, többek között pótalkatrészeket, az elvégzendő kísérletek kellékeit és élelmiszert (például jégkrémet), olvasható a The Wall Street Journalban.

11
utánpótlást szállító repülésre szerződött a SpaceX a NASA-val, a kontraktus pedig közös megegyezéssel meghosszabbítható. Ez a misszió volt ezek közül az első.

1,6
milliárd dollárt (352 milliárd forintot) fizet a NASA a SpaceX-nek a szolgáltatásért. Egy konkurens céggel is kötött hasonló szerződést, de az még nem indította el űrhajóját. A NASA láthatóan igyekszik fenntartani a versenyt az űriparban tevékenykedő magáncégek között, ezért többel is együttműködik.

18
nappal a dokkolás után tervezik a Dragon visszatérését a Földre. Az üzemeltetők szerint éppen attól lesz olcsóbb az ő járművük, hogy hasznos teherrel vissza tud térni, és újra lehet hasznosítani.


2012. október 13.