Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 1.

Karcsú korsó

Kultúrafüggő, hogy az egészségre ártalmas szokások közül melyeket utasítunk el teljes mértékben, illetve melyekkel vagyunk megengedőbbek. Míg az utóbbi évtizedekben a dohányzásról szinte mindenki tudja (a dohányosok a legjobban), hogy akár halálos tüdőrákot is okozhat, a kultúránkba, hagyományainkba sokkal mélyebben beépült alkohollal kapcsolatban sokkal megértőbbek vagyunk. Pedig az alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatai összevethetők a dohányzáséval vagy az elhízáséval. A baj pedig gyerekkorban kezdődik. A felmérések szerint gyakorlatilag minden 18 év alatti magyar fiatal (94 százalékuk) fogyasztott már alkoholt, és az alkoholizmus a veszélyeztetettek körében már 16 éves korban elkezd kialakulni. Az alkoholfogyasztás növekedését a jól ismert szociális faktorokon túl egy friss kutatás eredményei szerint meglepő körülmények is segíthetik.



2,5
millió ember hal meg évente az alkohol egészségkárosító hatása miatt, derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felméréséből. Ezzel az ivás a harmadik legsúlyosabb egészségügyi probléma a világon. A WHO éppen ezért folyamatosan az alkoholfogyasztás visszaszorítását követeli az országoktól az árak emelése és az engedélyezett italozás életkori határának emelése révén.

2-szer
több alkoholt tartalmaznak az angol fiatalok által fogyasztott italok annál, mint amit a teljes népesség átlagosan iszik. Magyarul a fiatalok hajlamosabbak tömény italokat inni. De még náluk is a sör vezet.

160
fiatalt toboroztak az angliai Bristoli Egyetem kutatói, miközben az alkoholfogyasztási szokásokat tesztelték. A téma jellege miatt a kutatást vezető Angela Attwood szerint egyáltalán nem volt nehéz önkénteseket elcsábítani a kísérletre. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy hatással van-e a pohár alakja az italfogyasztásra.

8
csoportba sorolták a résztvevőket, akiket előzetesen a WHO alkoholizmust kiszűrni hivatott kérdőíves tesztjének vetették alá. Így az éles kísérletben csak olyanok szerepeltek, akik „egészséges mértékben” szoktak alkoholt fogyasztani.

177 vagy 354
milliliter sört vagy üdítőt kellett az egyes csoportok tagjainak elfogyasztaniuk, miközben természetfilmet néztek a tévében (ezt érzelmileg semlegesnek gondolják, így nem befolyásolja az italozást). Az emberek fele egyenes oldalú, másik fele pedig alul elkeskenyedő pohárból itta az italt. A kutatók mérték, hogy milyen gyorsan végeznek vele.

8
perc alatt megitták a sörüket azok, akik a 354 millilitert elkeskenyedő pohárban kapták. Ezzel szemben az egyenes falú pohárból ivóknak ehhez 13 percre volt szükségük. Az üdítős csoportok tagjainak viselkedésére furcsamód nem volt hatással a pohár alakja.

60
százalékkal lassabban itták átlagosan az emberek az egyenes falú pohárból a sört, mint az elkarcsúsodóból. A kutatást vezető Attwood szerint ennek oka, hogy a keskenyedő pohárban nem egyértelmű, hogy mikor van félig tele. Márpedig korábbi kísérletekből kiderült, hogy az emberek többsége úgy kontrollálja alkoholfogyasztása gyorsaságát, hogy azt figyeli, mikor itta ki a korsó felét.


2012. október 6.