Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 9.

Ismeretszikrák

Közhely, hogy az internet és „felgyorsult világunk” megváltoztatta az emberek olvasási szokásait. Közhely, de nem teljesen valótlan. Míg ha fikciós műről van szó, az emberek hajlandóak végigolvasni egy három-négy száz oldalas könyvet az elejéről kezdve a végéig, ha tényirodalmat vesznek a kezükbe, ehhez egyre kevésbé fűlik a foguk. Lehet ezt kárhoztatni, de megváltoztatni bajosan tudjuk. Az utóbbi években a kiadók egyre-másra adják ki azokat a külföldön már befutott ismeretterjesztő könyveket, amelyek nem egy témát dolgoznak föl, hanem valamilyen szervező elv szerint egymás mellé rendelt egy-két oldalas fejezetecskéket tartalmaznak. A sok piacon lévő címből arra következtethetünk, hogy erre van manapság igény.


Az efféle magyarul megjelent könyvek eddig szinte kizárólag angol nyelven író szerzők lefordított munkái voltak. A magyar ismeretterjesztő írók többsége megmaradt a jól begyakorolt, kényelmes, de az elmúlt fél évszázadban igencsak megkopott érdekességű formátumnál. Vagy tankönyvet írnak egy-egy tudományterületről, vagy nekrológot egy már meghalt, de kötelezően tisztelni hivatott kutatóról. Mindezek miatt minden olyan magyar könyv, amely megpróbál kitörni e tematikus és formai kötöttségek közül, érdeklődésre érdemes.
Greguss Ferenc kötete, a Tudományos csillagszóró mindenképpen ilyen. A cím arra utal, hogy a könyvben összegyűjtött fél-egy oldalas írások nem egy téma, még csak nem is egy tudományterület ismereteit járják körül. Ehelyett szándékoltan a legkülönbözőbb tudásszikrák pattognak bennük szerteszét, minden érzékelhető rendszert nélkülözve (még akkor is így van ez, ha a könyv szövegét fejezetekre osztották, bár a fejezeteknek címet nem tudtak adni). Greguss elmondása szerint amolyan „éjjeliszekrénykönyvet” akart írni, amelyből az ember gond nélkül el tud olvasni egy-két szócikket abban az öt percben, amely a lefekvéstől az elalvásig eltelik, és nem kell aggódnia amiatt, hogy egy fejezet közben hagyja abba az olvasást. Ha másnap véletlenül máshol nyitja ki újra a kötetet, onnan is folytathatja.
A harmadik fejezet például a zsiráfok agyi vérellátását biztosító természetes „g-ruhával” kezdődik (az evolúciónak meg kellett oldania, hogy a zsiráf öt-hat méter magasan lévő fejébe is eljusson a vér, ennek érdekében az állat lábának szövetei nyomást fejtenek ki az ereire, hogy fölfelé pumpálják a vért). Ezután azonban a Római Birodalom népszámlálásai következnek. Ebből megtudhatjuk, hogy a köztársaság végóráiban 910 ezer teljes jogú polgár élt a birodalomban, Augustus császár idején viszont már majdnem ötmillió. A fejezet első két cikkéből könnyen kikövetkeztethető, hogy a harmadik írás a karóra méretűvé miniatürizált atomórákról szól, a negyedik pedig arról, hogy a zeneiskola növeli a gyerekek intelligenciahányadosát.
(Greguss Ferenc: Tudományos csillagszóró. Kairosz Kiadó, Budapest, 2013. Ára: 3900 forint)

2014. január 18.