Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 9.

Függő kert

Miközben egyre több ember hagy fel világszerte a növénytermesztéssel, és költözik be a városokba, hogy az iparban vagy a szolgáltató szektorban vállaljon munkát, egyre nagyobb gonddá válik az emberiség élelmezése. A hagyományos termőföldek termőképessége ugyanis nem növelhető a végtelenségig, és a zöldségek, gyümölcsök termőhelyei egyre távolabb kerülnek a fogyasztók tömegeitől. A városok területén néhány elszigetelt, kuriózumszámba menő példát kivéve eddig nem folyt számottevő növénytermesztés. Ennek okai között ott találjuk a helyhiányt és a környezetszennyezést is. Mindkettőre megoldást kínál a növénytermesztés most terjedőben lévő formája, amely sem hagyományos termőföldet, sem természetes napfényt nem igényel, viszont energiatakarékos, és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Vidéki zöldségeskertek helyett zárt, raktárépületekre hasonlító csarnokok polcain nőnek a növények, így könnyebb leszedni a termést, és kis távolságra kell szállítani. Kérdés azonban, egyenértékű-e falusi társával egy hangárban nőtt saláta.



3,25
hektár mindössze a területe a legújabb, „függőleges farmnak” nevezett ültetvénycsarnoknak, amely az amerikai Pennsylvania államban nyílik márciusban. Korábban már létesítettek hasonló farmokat Szingapúrban és Chicagóban is, és felvetették, hogy a New York-i felhőkarcolók egyes emeleteit is lehetne hasznosítani ilyen célra.

6
emeletnyi polcon sorakoznak majd a zöldségpalánták ládái a pennsylvaniai farmon. A polcok aljára automata öntöző- és fénykibocsátó diódákkal (LED-ekkel) működő világítórendszert szereltek, amelyek az alattuk levő polcon fejlődő növényeket táplálják. A LED-eket alacsony energiaigényük miatt használják, illetve azért, mert fényük spektrális összetétele jobban megfelel a természetes napfénynek, mint a hagyományos izzóké.

5
percen keresztül infravörös LED-ek világítanak majd esténként, a naplemente fényhatását mímelve. A pennsylvaniai farmot építő cég New Scientistnek nyilatkozó vezetője szerint ez gyorsabb virágzásra sarkallja a paprikát és a paradicsomot.

17
millió növénypalántát lesz képes nevelni egyszerre a pennsylvaniai függőleges farm, ami hektáronként 5,23 millió palántát jelent. Ez sokszorosan meghaladja a szabadföldi növénytermesztés kapacitását.

14
alkalommal lehet majd évente salátát szüretelni a pennsylvaniai üzemben, mivel a folyamatos termés érdekében néhány hetente újabb magokat ültetnek. Az üzem teljes működése automatizált, a farmer akár okostelefonjával is irányíthatja.

10-szer
nagyobb lesz a pennsylvaniai farm kapacitása, mint az előző, három éve nyílt amerikai üzem terméshozama. A saláta mellett paprikát, paradicsomot, spenótot, bazsalikomot és epret is termelnek majd.

98
százalékkal kevesebb vizet igényel a függőleges farm, mint a hagyományos kertészet, mert a növények közvetlenül kapják a nedvességet, a fölösleget pedig újrahasznosítják (a párát is felfogják). A kiszámíthatatlan időjárás így nem befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét.




2014. január 25.