Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 11.

Elköltözik a halálsugár Alaszkából

Ritkán hozza lázba világszerte emberek tízezreit, amikor a kormányzati hivatalnokok a megnövekedett költségekre hivatkozva bezárnak egy meteorológiai kutatóintézetet. Az alaszkai HAARP rövidítésű intézmény azonban az összeesküvéselmélet-hívők szerint minden, csak nem átlagos légkörvizsgáló állomás. Bár a halálsugár vagy milliók tudatának módosítása valóban szenzációsabb volna, az intézet valós funkciója sem érdektelen.

Valószínűleg álmukban sem gondolták volna az amerikai védelmi minisztérium kutatói, hogy az álmos alaszkai kisváros, Gakona közelében felépített meteorológiai állomás a világ egyik legnépszerűbb összeesküvés-elméletének kulcsszereplője lesz. Bár a nagy frekvenciájú aktív sarkifény-kutató programot rövidítő HAARP mögött valóban az amerikai hadsereg és ennek legtitkosabb kutatásait végző DARPA áll (no meg a világ egyik leghatalmasabb fegyvergyártója, a BAE Advanced Technologies), a hivatalos tájékoztató szerint munkája kifejezetten unalmasnak tetszik. A légkör 85 kilométernél magasabban fekvő ionoszféra nevű rétegét kutatja, főként azért, mert a napszél hatására itt végbemenő elektromos reakciók (amelyek látható jele a sarki fény) megzavarhatják a műholdas kommunikációt.
Ami izgalmassá teszi a HAARP-ot azok számára, akik a világot a sci-fik és a politikai krimik keverékeként látják, az a telepen működő grandiózus kísérleti berendezés: rádióantennák, radarok, magnetométerek arzenálja. Közülük is az a száznyolcvan rádióantenna a leglátványosabb, amelyek szabályos elrendezésben (tizenkét sorban és tizenöt oszlopban) hatalmas, tizenhárom hektárnyi területet foglalnak el. Ezeket arra használják, hogy összehangolt rádiófrekvenciás elektromágneses impulzust lőjenek az ionoszférába. A légkör ennek hatására időlegesen polarizálódik, és e reakciót vizsgálják a HAARP szakemberei.
Az impulzus frekvenciája 2,5 és 10 megahertz között van, ami a középhullámú és az ultrarövid-hullámú rádióadások frekvenciái között helyezkedik el. A száznyolcvan antenna együttes teljesítménye 3,6 megawatt. Bár ez jelentős energiamennyiség, eltörpül egyetlen villámlás teljesítményéhez képest is.
A HAARP-nak otthont adó telep az amerikai légierő tulajdona, és a programban részt vevő intézmények többsége is a hadsereghez kötődik. Nehéz elhinni – érvelnek az interneten fellelhető ezernyi „leleplező” oldal szerzői –, hogy a katonák pusztán a töltött részecskék viselkedését vizsgálják, a nyilvános adatok szerint is évi 250 millió dollárért (55,5 milliárd forintért). Az elméletgyártók abban egyetértenek, hogy a berendezés a hadsereg csodafegyvere, és kevés olyan váratlan esemény történt a kutatóállomás üzembe helyezése óta a világban, amiért ne a HAARP-ot okolták volna.
Állításuk szerint az általa kibocsátott rádióhullámokkal légi katasztrófákat lehet okozni (így zuhant le 1996-ban a TWA 800-as járata New York mellett, illetve a Columbia űrsikló). Gazdái befolyásolni tudják az időjárást, áradásokat vagy éppen aszályt idéznek elő (illetve az egész klímaváltozást), hurrikánokat, tornádókat indítanak el, sőt még földrengést is kiválthatnak, például a közelmúltban Pakisztánban, Törökországban vagy Görögországban.
De a konspirációk gyártói szerint a pszichikai hadviselésben is fontos szerep hárul rá. Milliók tudatát lehet a rádióhullámokkal befolyásolni, és e képességét a tábornokok nem átallanak saját katonáikon tesztelni. Csak természetes tehát, hogy a HAARP a felelős az amerikai katonák ezreit kínzó öbölháborús szindrómáért is. Természetesen bizonyíték egyik fenti állításra sincs.
Azt gondolhatnánk, hogy mindezen funkciók a hadsereg kedvencévé teszik a HAARP-ot. Csakhogy a napokban bejelentették, hogy az utolsó, már elkezdett projektek befejeztével – várhatóan nyáron – bezárják az intézetet, mert a kutatási forrásokat más módon akarják felhasználni. Hogy pontosan mi áll a döntés hátterében, az – katonákról lévén szó – nem ismert. Sok valódi tudóst érint ez igen kellemetlenül, akik most a pótolhatatlan berendezések üzemben tartása érdekében lobbiznak, meglehetősen csekély eséllyel.
A konspirációk híveinek azonban nem kell csüggedniük, a világban még sok olyan múltbéli vagy jelenleg is folyó katonai projekt marad, amely valódi rendeltetéséről csak ők ránthatják le a leplet. A legismertebb és Magyarországon is egyre többeket lázba hozó, tudományosnak tetsző ostobasággyűjtemény az ún. chemtrail elmélet, miszerint a repülők kondenzcsíkja mérgeket, az éghajlatot befolyásoló, illetve az emberek tudatát irányító vegyületeket tartalmaz.
De ott van csámcsognivalónak az állítólag 1943-ban elvégzett Philadelphia-kísérlet is, amely a hadihajók láthatatlanná tételét célozta volna a téridő megváltoztatása révén. (Az amerikai haditengerészet a ma napig állítja: kitalációról van szó, sosem kísérletezett ilyesmivel.) Vagy egy állítólag 2004-ben az óceán egy „stratégiai pontján” felrobbantott víz alatti atombomba, amelynek hatására alakult ki a több mint 200 ezer ember életét kioltó cunami.
Legalábbis azok szerint, akik hisznek az efféle teóriákban.

2014. május 29.