Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 1.

Bányakalandok

A fiúk mindig is olyan játékokkal játszottak, amelyeknek felnőttkori megfelelői imponálnak a lányoknak (vagy a múltban imponáltak). Ezért kedvelik a militáns játékszereket, a bátorságot próbára tevő veszélyes helyeket, a gyors járműveket és a későbbi családfenntartói rátermettséget bizonyító mechanikai kihívásokat. E viselkedésformát nagyrészt a külső környezetből érkező információk alakítják ki, így nem meglepő, hogy az utóbbi évtizedekben a tévében látott hősökhöz kapcsolódó játékszerek hódítanak (de a játékok jellege nem sokat változott). Húsz évvel ezelőtt azonban valami különös történt: a sárkányokat legyőző hősök helyett maguk a sárkányok lettek a sztárok. Pontosabban a dinoszauruszok, Steven Spielberg Jurassic Park című filmjének főszereplői. Innen eredeztethető az őshüllők újkori tündöklése, és fényük azóta sem halványult jelentősen.


A dinórajongás további különlegessége, hogy alanyait a tudomány állítja elő, de ehhez hatalmas szerencsére van szüksége. A Magyarországon kutató paleontológusok az ezredfordulóig néhány elszigetelt leletet nem számítva jórészt a partvonal mellől figyelték az újabb és újabb őshüllők fölfedezését, és ezért csak a szerencséjüket hibáztathatták. 1999-ben azonban minden megváltozott, hiszen Ősi Attila és munkatársai a Dunántúli-középhegységben lévő Iharkút bauxitbányájában őslénymaradványokra bukkantak. Az utóbbi évtizedben egyre-másra kerülnek elő a dinoszauruszok, ősemlősök és más állatok maradványai, ahogy erről a paleontológus lapunknak adott tavalyi interjújában is beszélt (Egy eltört orr, 2011. szeptember 3.).
Ősi Attila valószínűleg most érezte úgy, hogy a vizsgálatsorozat elegendő leletet tárt föl, és fordulóponthoz érkezett, így eljött az ideje egy nagyközönségnek szánt kötet megírásának. A Dinoszauruszok Magyarországon minden szakmai részletet tartalmaz, amit a Hungarosaurusról, a Bakonydracóról és társaikról tudni érdemes. Sőt a kötetet forgatva úgy érezheti az olvasó, hogy többet is annál. A szöveg ugyanis szaktanulmányokat idéző módon adatgazdag, alig találni benne mondatot, amely ne lenne tele információkkal. Mindez nem segíti a laikus számára az írás befogadását. Természetesen nehéz megragadni a tudományos tényközlés és a felfedezés közben átélt kalandok leírása közötti egyensúlyt. Ősi könyvénél egyértelműen az előbbi felé billen a mérleg, gyakorlatilag tankönyvet írt. A kötet tudományos értékéből ez mit sem von le, de félő, hogy leszűkíti a lehetséges olvasók körét.
Egy nemrég megjelent hasonló témájú könyv azonban azoknak a T-rex-rajongóknak is kellemes, könnyen befogadható élményt nyújthat, akik nem akarnak paleontológiából doktorálni, mindössze a bolygónkat egykor uraló óriások mindennapjaira szeretnének rácsodálkozni. David Norman Kis dinókönyv nagyoknak című kötete mindezt úgy teljesíti, hogy közben a szöveg szakmailag kifogástalan marad. A szerző – civilben a cambridge-i egyetem földtani tanszékének paleontológusa, az egyetem Sedgwick Földtani Múzeumának igazgatója – mindössze a szükségtelen részleteket hagyta ki fizikailag is kicsi, szinte zsebkönyvéből.
Mérete ellenére a kötet az egész föld dinófaunájáról igyekszik áttekintést adni. Bár a felkészült dinoszauruszrajongók valószínűleg nem találnak benne sok újdonságot, a laikus érdeklődők minden bizonnyal néhány óra alatt végeznek majd a könyvvel. A benne szereplő információ mélysége éppen megfelelő egy bevezető könyv számára. Nem komolytalanul semmitmondó, de unalmassá sem válik.
A kötet legmeglepőbb sejtetése éppen a dinoszauruszokat körüllengő misztikum alapkövét ingatja meg. Tudniillik a kihalásukat. Az őslénykutatók körében ugyanis már jó ideje terjedőben van az a nézet, miszerint a madarak és a hajdan élt apró termetű, fürge mozgású dinoszauruszok anatómiai felépítése között nincs akkora különbség, hogy élesen elkülönített rendszertani kategóriákba osztályozzuk őket. Magyarul a dinoszauruszok ma is közöttünk élnek, csak madaraknak hívjuk őket.
(Ősi Attila: Dinoszauruszok Magyarországon. Geolitera Kiadó, Szeged, 2012. Ármegjelölés nélkül. David Norman: Kis dinókönyv nagyoknak. Typotex Kiadó, Budapest, 2011. Ára: 2500 forint)

2012. május 19.