Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 1.

Agyarak

Bár mára szinte az egész világon betiltották az elefántcsont kereskedelmét, ez nem jelenti azt, hogy megszűnt volna e jellegzetes fehér színű alapanyag iránti kereslet. Sokan paradox módon éppen a természettel való összhangjuk, az ősi kultúrák iránti elkötelezettségük jelzéseként viselik az elefántcsontból készült medálokat vagy tartanak otthon faragott dísztárgyakat. Eközben láthatóan nem fogják föl, hogy mindezzel – közvetett módon – elefántok tömegeit ölik meg. Az elefántcsont-kereskedelem olyannyira nem szűnt meg, hogy a napokban rekordméretű illegális szállítmányt foglalt le a New York-i rendőrség, írta a Wired magazin. Az sem segíti az elefántok orvvadászatának visszaszorítását, hogy a hagyományos, nyugati felvevőpiacok mellett az emberek anyagi helyzetének javulásával, illetve a kereskedelmi szabályok lazításával új importáló országok is megjelentek. Kínában például az egekig szökött az elefántcsont ára, miután – hasonlóan sok más külföldi szokáshoz – végigsöpört az országon az elefántagyarból készült tárgyak divathulláma.



2 millió
dollárnál (466 millió forintnál) is több volt a nemrégiben New Yorkban lefoglalt illegális elefántcsont-szállítmány értéke – ez volt a szövetségi állam történetének legnagyobb fogása.

2
manhattani ékszerboltban árulták mindössze ezeket a dísztárgyakat. Voltak közöttük apró ékszerek, kis állatszobrok, faragványok. A hatóságok szerint meglepő, hogy ilyen kis méretű tárgyakból áll össze a fogás, hiszen eddig általában pisztolyok és kések markolatát díszítő elefántcsont lapokat találtak.

10 és 45 ezer
dollárra büntették a két ékszerbolt tulajdonosát (a szállítmány elkobzása mellett), akik bűnösnek vallották magukat.

1
tonna a súlya a lefoglalt szállítmánynak. Bár a fogást bejelentő sajtótájékoztatón csak néhány kilogrammot mutattak be belőle, szakértők szerint ezek is legalább 25 elefánttól származtak, amelyeket vélhetően megöltek értük.

24
tonna elefántcsontot koboztak el tavaly szerte a világon, és feltételezhetően ez a teljes mennyiségnek csak töredéke. A biológusok szerint, ha az afrikai elefántok mészárlása a jelenlegi ütemben folytatódik, az néhány évtizeden belül érzékelhető változásokat okoz az afrikai ökoszisztémában és így az éghajlatban is.

108
tonna elefántcsont legális behozatalát engedélyezte Kína 2008-ban, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy ezzel letörjék az árakat. Ennek az ellenkezője történt: 2010-re 1800 dollárra emelkedett az elefántcsont kilónkénti ára a nyolc évvel korábbi százról.

90
százaléka származott illegális forrásból az eBay internetes aukciós portálon árusított elefántcsontnak. A nemzetközi tiltakozásnak engedve az eBay 2008-ban betiltotta az elefántcsontot tartalmazó termékek kereskedelmét.

100
elefántot mészároltak le néhány nap alatt 2006-ban a Csádban lévő Zakouma Nemzeti Parkban. Az alig néhány, gépfegyverekkel felszerelkezett férfi által elkövetett gyilkosságokat repülőgépről dokumentálta a National Geographic fotósa. A publikált felvételek okozta közfelháborodás hozzájárult az elefántcsont-kereskedelem elleni szigorúbb fellépéshez.




2012. július 21.