Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 7.

Gépi dobogás

Néhány héttel ezelőtt a világon elsőként hordozható műszívet ültettek egy francia betegbe. A szerkezet célja, hogy életben tartsa a szívátültetésre váró betegeket mindaddig, amíg alkalmas beültethető szervet találnak számukra. Noha a vér áramoltatását végző berendezések eddig is léteztek, ezek nagy, testen kívüli gépek voltak, és csak rövid ideig tudták biztosítani a vérkeringést. Az új szerkezet ezzel szemben méretében is öszszeegyeztethető a természetes szívvel, így a beteg a körülményekhez képest elfogadható minőségű életet élhet, míg megkapja a véglegesnek szánt szívet. E vívmányt sokan forradalminak értékelik, a végleges, testbe ültethető mesterséges szervek első előfutárának. Míg ezek megszületnek, vélhetően még évtizedeknek kell eltelniük, így a most szívültetésre várók e szerkezettel legfeljebb időt nyerhetnek (majd, ha túljut a tesztelési időszakon, és elkezdődik nemzetközi klinikai alkalmazása). De a mondás szerint aki időt nyer, életet nyer.



48
magyar beteg várt átültethető szívre az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján közzétett, utoljára tavaly novemberben frissített lista szerint. Legrégebben egy 2010. július 1-jén felvett beteg szerepel a listán. Az európai és az amerikai listákon összesen majdnem 100 ezer ember szerepel. Minthogy a szívátültetés a végstádiumú szívbetegek utolsó esélye, a listára kerülők közül sokan elhunynak, mielőtt alkalmas szervet találnának számukra.

75
éves volt az a francia beteg, aki megkapta az első tartósan működni képes, testen belüli műszívet a párizsi Georges Pompidou Európai Kórházban. A beteg, akiről ennél többet nem árultak el, a legutóbbi hírek szerint jól van, és a kórházban lábadozik.

10
óráig tartó operáció során ültették be a műszívet a betegbe, a műtétnél 16 orvos működött közre. A szerkezetet 25 évig fejlesztették, és a várakozások szerint a korábbi hasonló kísérleti műszívekhez képest sokkal tovább működhet majd az emberi testben, írja a Smithsonian Magazine.

620
napig maradt életben egy beteg, akit 1983-ban kapcsoltak műszívre. Ez mindeddig rekordnak számít. A nagy különbség a jelenlegi szerkezettel szemben az, hogy az akkori műszív szekrény méretű, testen kívüli gépezetet igényelt. A mostani beteg, ha állapota megengedi, talán még munkába is állhat, és akár öt évig is élhet a műszívvel.

900
gramm a modern műszív tömege, háromszor nehezebb, mint a természetes szív. Mikroprocesszor dolgozik benne, amely folyamatosan figyeli a beteg állapotát, és a természetes szívhez hasonlóan módosítja a vérkeringést, ha szükséges. A szerkezetet lítiumakkumulátorok működtetik, amelyek ugyancsak a testen belül foglalnak helyet.

200 000
dollár (43 millió forint) a szerkezet ára. E költség nagyságrendileg megegyezik egy természetes szív átültetésének árával. A műszív méreténél fogva jelenleg a férfiak 75, a nők 25 százalékába ültethető be, de a fejlesztők természetesen folyamatosan dolgoznak a szerkezet kicsinyítésén.

2014. január 18.