Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. július 11.

Az e-cigaretta egyáltalán nem veszélytelen

A gyártók reklámjai az elektromos cigarettáról azt állítják, hogy sokkal kevésbé egészségkárosító, mint hagyományos társa, illetve segít a leszokásban. Az eszközön végzett tudományos vizsgálatok azonban ezt nem támasztják alá. Az e-cigarettával kapcsolatos szakirodalmat újraelemző kutatók szerint használatát ezért ugyanúgy kell szabályozni, mint a régi dohánytermékekét.



Főként nikotint, glicerint és ízesítőanyagokat tartalmazó oldat párolog az elektromos cigarettában, a dohányos pedig ezt a gőzt lélegzi be. Sokan meg vannak győződve arról, hogy ezzel a módszerrel a dohányzás legtöbb ártalmát kiküszöbölhetik. A gyártók mindent elkövetnek, hogy ezt a vélekedést erősítsék. Ennek érdekében a dohányhirdetések tilalma ellenére intenzív reklámkampányt folytatnak, kihasználva az eszköz használatának szabályozatlanságát. A kiskapukat vásárlóiknak is felajánlják: az e-cigarettával esetenként megkerülhetők a dohányzást tiltó törvények – állítják –, lehet őket szívni munkahelyen, iskolában, utazás közben.
Bár az e-cigaretta viszonylag új jelenség, elegendő kutatás gyűlt már össze róla, hogy képet alkothassunk azonnali hatásairól (az egészségre gyakorolt hosszú távú hatásai továbbra sem ismertek). Ezt tették a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársai a múlt héten megjelent összefoglaló szakcikkükben. Ebből kiderül, hogy Amerikában egy év alatt megduplázódott az e-cigarettát kipróbálók száma, Dél-Koreában pedig három év alatt a tizenkilencszeresére emelkedett az arányuk. Korántsem mindenki azért próbálja ki, hogy ne kelljen rendes cigarettát fogyasztania. A serdülő e-cigarettázók harmada ugyanis soha életében nem szívott mást.
Az igaz, hogy az e-cigaretta használatakor füst nem szabadul fel, amelynek így sem a dohányos, sem a környezetében élők nincsenek kitéve. Viszont a belőle párolgó és a közelben tartózkodók által is belélegzett gázok korántsem csak vízgőzt tartalmaznak. Több mérgező vegyület, például formaldehid, ecetsav, nikotin, acetaldehid van bennük, bár a cigarettánál alacsonyabb koncentrációban.
Ahogy a nikotinfüggők egyre „tapasztaltabbá” válnak az e-cigarettázásban, önkéntelenül is növelik a belőle felvett és a véráramba kerülő nikotin mennyiségét, amely nem alacsonyabb annál, mintha cigarettát szívnának. Ez is közrejátszhat abban, hogy az e-cigarettát használó, leszokni vágyó emberek harmadával ritkábban járnak sikerrel, mint azok, akik semmit sem szívnak, ha egyszer elhatározták, hogy leteszik a cigarettát.

2014. május 22.