Kiemelt bejegyzés

Többé nem frissülő blog

Ez a blog többé nem frissül. Az új cikkek új helyen, a molnarcsaba.wordpress.com címen érhetők el.

2015. augusztus 22.

Ki vagy rúgva!

A következő amerikai elnökválasztást megelőző kampány legérdekesebb figurája a milliárdos vagyona dacára showmanként ripacskodó Donald Trump. A mexikói bevándorlókról tett rasszista megjegyzései egekbe röpítették népszerűségét az erre vevő republikánusok körében, de a háborús hős John McCain szenátorra mért becsmérlő szavai akár végzetes hibának bizonyulhatnak. Múltjában pedig szép számmal találunk szennyest, amit ellenfelei bármikor a nyakába boríthatnak.


Ő nem háborús hős. Csak azért tekintik annak, mert fogságba esett. Én inkább azokat kedvelem, akik nem hagyják magukat foglyul ejteni, oké? – mondta július 18-án Donald Trump egy fórumon a korábbi elnökjelölt John McCainről, aki kínzásokkal és szenvedéssel teli öt évet élt túl hadifogolyként a vietnami dzsungelben.

Amint az amerikai kommentátorok csípősen megjegyzik, úgy látszik, ha imponálni akar valaki a republikánus szavazóknak, a mexikóiak gyalázása jó ötlet, de a háborús veterán republikánus politikusé nem annyira.
A hétfői (tehát a McCainre tett megjegyzései után két nappal nyilvánosságra hozott, de még előtte gyűjtött) közvélemény-kutatási adatok szerint ugyanis Trump bevándorlókról szóló lekezelő véleménye után üstökösként húzott el az elnökjelöltségért küzdő republikánus riválisaitól (24 százalékuk szavazna rá az előválasztáson, ellentétben a 12-13 százalékon álló Scott Walker és Jeb Bush wisconsini és floridai kormányzókkal). Mindezt pusztán azzal érte el, hogy nemes egyszerűséggel erőszaktevőnek és drogdílernek nevezett minden mexikói bevándorlót.
A mexikóakról szóló kijelentései után érték kellemetlenségek is a milliárdost. A nagy tévétársaságok szerződést bontottak vele, és nem közvetítették a cégei által rendezett Miss Universe és Miss USA szépségversenyeket. Az NBC – és ez fájhat leginkább Trumpnak – kirúgta az általános ismertsége legfőbb forrásának számító valóságshow-ja, A gyakornok műsorvezetői székéből. Emellett sok áruház, sportliga, gyorsétteremlánc azonnal felfüggesztette a Trump-termékek reklámozását, illetve kihajította őket kínálatából. Mindezek valószínűleg nem hatották meg a milliárdost, hiszen joggal várhatta, hogy a bevándorlóktól félő amerikaiak támogatása és esetleges elnöki mandátuma kárpótolja majd a veszteségekért.
Úgy látszik azonban, John McCain leszólásakor csúnyán eltaktikázta magát. A republikánus párt prominensei egy emberként zártak össze a szenátor mögött. Kivétel nélkül elhatárolódtak Trumptól, azt hangoztatva, hogy a hazájukért harcoló katonák és különösen a hős veteránok becsmérlése megengedhetetlen. A Washington Post szerint Trump addigi népszerűsége egy csapásra zuhanni kezdett. McCain csupán annyit nyilatkozott, hogy a milliárdos bocsánatkéréssel tartozik a hadifoglyok családjainak.
Donald Trump láthatóan nem szokott hozzá, hogy mondataiért megrovásban részesül, esetleg még felelősségre is vonhatják, hiszen eddigi élete során általában fordított volt a felállás. Ezt fémjelzi A gyakornok című műsorának ikonikus végszava is. A valóságshow-ban a játékosoknak vállalkozást kell indítaniuk, és üzleti sikerességük alapján szórja ki őket egyenként a (mindmáig) Trump vezette zsűri ezzel a mondattal: You are fired!, vagyis ki vagy rúgva!
Noha Trump üzleti képességei szembeötlők, azt nem lehet állítani róla, hogy a semmiből küzdötte volna fel magát a becslések szerint legalább hárommilliárd dollárt kitevő vagyonáig. Családja ugyanis már 1946-os születésének idején dúsgazdag volt, apja, Fred Trump volt New York egyik legnagyobb ingatlanmágnása. A kis Donaldot tizenhárom évesen katonai internátusba küldték, ahol a szigorú nevelés – legalábbis a szülői elvárások szempontjából – jót tett neki. Ezt követően példás eredménnyel végezte el a Pennsylvaniai Egyetem üzleti szakát. A diploma megszerzése után apja ingatlanfejlesztési cégénél kezdett dolgozni, és az addig főként bérházak építésével-kiadásával foglalkozó céget gyorsan az ingatlanüzlet minden területén aktív nagyvállalattá fejlesztette.
New Yorkban egymásután vásárolta fel az avítt, vegetáló szállodákat, pályaudvari csarnokokat, toronyházakat, és csillogó, divatos palotákká varázsolta, vagy – ha az tűnt kifizetődőbbnek – lerombolta őket. A hetvenes évek elejétől, amióta ő vezeti örökül kapott cégét, szinte mindenhol jelen van, ahol sokat lehet keresni az ingatlanokon. Kis túlzással ő építette fél Manhattant, és – szerencsejáték-szervezési engedélye birtokában – több Atlantic City-beli kaszinót is. A nyolcvanas években minden összejönni látszott Trumpnak, aztán 1990-ben majdnem beütött a krach. Cége kénytelen volt beismerni, hogy tényleges piaci értékénél jóval magasabb, ötmilliárd dollár (mások becslése szerint volt az nyolcmilliárd is) adóssága van, amelyet nem tud visszafizetni. Magyarul csődöt jelentett, és csak a több mint hetven különféle bankkal kötött megállapodások mentették meg a felszámolástól. A vállalat hamarosan talpra állt, és Trump csillaga újra emelkedni kezdett.
Az ingatlanmágnás lassan közismert lett Amerikában, és Trump ezt az ismertséget a showbizniszben gondolta kamatoztatni. A gyakornok című vetélkedője mellett egyre-másra vásárolta föl a legnépszerűbb műsorok licenceit. Jellemzően magáról elnevezett ruhakollekciót, parfümöket, későbbi kijelentései fényében különösen pikáns módon mexikói gyorsételeket és sok mást dobott a piacra, és egészen mostanáig szinte mindenből ömlött a pénz.
„Az évek során sok-sok csatát megvívtam, és tényleg szinte valamennyiből győztesen kerültem ki. Sok embert és céget legyőztem, megnyertem sok háborút. Tisztességesen, de intelligenciával kerestem sok milliárd dollárt, ami egyfajta elismerése képességeimnek” – nyilatkozta néhány éve, nem híján némi nagyképűségnek.
Kérdés, hogy eddigi legnagyobb csatájában egyáltalán kiengedik-e a harctérre, vagy már a valódi megméretés előtt, a többi republikánussal vívott küzdelemben elvérzik.


2015. július 25.